Annons:

Man körde drogpåverkad och utan körkort – döms för en rad brott

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Man körde drogpåverkad och utan körkort – döms för en rad brott

En man från kommunen var ute och körde bil narkotikapåverkad. Trots indraget körkort lät han sedan ändå inte bilen stå hemma. Nu döms han av Kalmar tingsrätt för en rad brott.

Annons:

Det var den 26 januari förra året som mannen, som är i 45-årsåldern och hemmahörande i Västerviks kommun, stoppades av polisen på Stora Infartsvägen i Västervik. Man fattade misstankar om att mannen var påverkad och analyssvar visade att han hade spår av amfetamin i blodet. På sig hade mannen också en påse med 2,26 gram amfetamin.

En dryg månad senare stoppades mannen igen, denna gång på Allén i Västervik. Då var hans körkort återkallat, han hade fem tabletter Zopiklon på sig och vid en efterföljande husrannsakan i mannens bostad hittades ytterligare 40 tabletter Zopiklon samt 0,86 gram amfetamin.

Tog fel tabletter av misstag

I förhör har mannen vidgått omständigheterna men förnekat brott. Han har förklarat att han av misstag har fått i sig sin flickväns adhd-läkemedel som innehåller en amfetaminliknande substans. Dessa ska till sitt utseende vara identiska med en medicin som han själv äter, och han menar att han helt enkelt har tagit fel. Amfetaminet som hittades menar mannen var en annan persons som hade åkt med honom i bilen.

Avseende den olovliga körningen menar mannen att hans körkort tidigare dragits in på felaktiga grunder och att han var tvungen att åka och handla mat. Tabletterna som hittades på honom berättade han att han bara förvarade åt sin flickvän. Han menar också att tabletterna och amfetaminet som hittades i hans lägenhet dels var från ett gammalt recept, dels tillhör en annan person.

"Efterhandskonstruktioner"

Mannen har stått åtalad för grov olovlig körning, drograttfylleri samt två fall av ringa narkotikabrott, och Kalmar tingsrätt finner honom skyldig på samtliga punkter. Rätten beskriver mannens förklaringar som ”osannolika” och ”efterhandskonstruktioner” och lämnar dem utan avseende.

Påföljden bestämdes till 180 dagsböter om 50 kronor, totalt 9 000 kronor. Mannen ska också betala 1 000 kronor i avgift till brottsofferfonden samt ersätta statens kostnader för provtagning och analys med 1 300 kronor.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt