Annons:

Tonåring får ersättning – myndighet ändrar sig om pojkens vetskap

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Tonåring får ersättning – myndighet ändrar sig om pojkens vetskap

En tonårspojke i Västerviks kommun fick inte ersättning från Brottsoffermyndigheten då det brott han utsatts för hängde ihop med ett bedrägeribrott han själv varit delaktig i. Nu ändrar sig dock myndigheten helt. 

Annons:

Det hela bottnar i ett bedrägeri under 2022. Då tog tonårspojken emot en swishbetalning, pengarna tog han sedan ut och gav dem till en annan tonåring, som i somras dömdes för ett stort antal brott. Det rör sig om bland annat rån, utpressning och övergrepp i rättssak.

När han sedan berättade om det som hänt för polisen blev han skallad av den som tog emot pengarna. 

Tonåringen sökte då ersättning från Brottsoffermyndigheten, men i januari i år kom ett negativt utslag från myndigheten. Brottsoffermyndigheten ansåg att det brott tonårspojken utsatts för hade ett samband med bedrägeribrottet som han själv varit delaktig. 

"Han har därigenom utsatt sig för en ökad risk att skadas", skrev Brottsoffermyndigheten i sitt beslut.

Myndigheten har ändrat sig

Men nu har myndigheten ändrat sig. Tonårspojken har begärt att det tidigare beslutet ska ändras och anfört att han blev utnyttjad att ta emot en swishbetalning åt gärningspersonen.

"Han agerade i god tro då personen uppgett att hans swish inte fungerade. Han har kognitiva svårigheter och har därför svårt att se när någon utnyttjar hans goda vilja att hjälpa till", skriver man i begäran. 

Brottsmyndigheten anser nu att tonårspojken inte kan anses ha varit medveten om att han deltog i en brottslig gärning. Han får nu nästan 10 000 kronor i brottsskadeersättning för kränkning.

Tonårspojken, som nu får ersättning, dömdes i februari i år för våldtäkt mot barn, barnpornografibrott, misshandel och olaga hot. Påföljden blev ungdomsövervakning.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt