Annons:

Översnöade hastighetsskyltar friar bilist från fortkörning

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Översnöade hastighetsskyltar friar bilist från fortkörning

En man har stått åtalad för fortkörning på riksväg 40 vid Långsjön. Tingsrätten friar dock mannen då hastighetsskyltarna var översnöade vid tillfället.

Annons:

Det var den 6 januari 2023 som mannen, som är i 55-årsåldern och bosatt i Kronobergs län, kom körande västerut på riksväg 40. Vid Långsjön blixtrade helt plötsligt en fartkamera i ansiktet på mannen, och efter analys visade det sig att mannen hade hållit 76 kilometer i timmen på 70-sträckan där.

Efter hastighetsöverträdelsen vände dock mannen tillbaka och fotograferade de hastighetsskyltar som skulle ha visat att det är 70 kilometer i timmen som gäller på platsen, och samtliga var vid tillfället helt översnöade. Mannen har uppgett att den enda vägskylt han sett på vägen var en 90-skylten, varför han trodde att det var den hastigheten som gällde. Att han ”bara” höll 76 kilometer i timmen har han förklarat med att han anpassade hastigheten efter väderförhållandena. Övriga förare uppfattade han också körde i samma hastighet.

Frikänns helt

Mannen har vidgått att han säkert har hållit 76 kilometer i timmen, vilket tingsrätten också fastslår. Däremot anser inte rätten att det finns anledning att ifrågasätta mannens uppgifter om väderleksförhållandena och dessa menar man inte heller har motbevisats av åklagaren, och man anser i övrigt att mannens berättelse är trovärdig.

Vid en sammanvägd bedömning, oaktat att bashastigheten utanför tätbebyggt område är 70 kilometer per timme, menar tingsrätten att mannen varken kan anses ha brutit mot trafikförordningen med uppsåt eller av oaktsamhet. Åtalet ska därför ogillas och mannen frikännas från brott.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt