Annons:

HOVRÄTTEN SKÄRPER STRAFFEN I TIGGERIHÄRVAN

Göta hovrätt anser att det finns bevis för att tolv personer utsattes för människohandel och skärper straffen i tiggerihärvan. Foto: Pixabay/Genrebild

HOVRÄTTEN SKÄRPER STRAFFEN I TIGGERIHÄRVAN

Göta hovrätt går på tingsrättens linje i den stora tiggerihärva som avslöjades i främst Växjö och Hultsfreds kommun för cirka ett år sedan. Fem personer får skärpt straff.

Annons:

Totalt döms sju personer, alla från Bulgarien, för bland annat människohandel och straffen bestäms till fängelse i mellan 18 månader och sex år.

Männen har under cirka två år rekryterat personer i Bulgarien och tvingat dem tigga, bland annat i Växjö och i Hultsfred, där flera av dem bodde. Männen har utnyttjat de utsatta människorna och vilselett dem när det gäller boende, vilket arbete som skulle utföras eller villkoren för tiggeriverksamheten.

Skärper straffen

I tingsrätten dömdes männen för människohandel gentemot nio målsägande. Hovrätten menar att det är bevisat att tolv personer utsatts för människohandel och stärker därför straffen. Hovrätten beskriver domen såhär på sin hemsida:

”Även hovrätten kommer fram till att det är bevisat att männen som ett led i en organiserad tiggeriverksamhet har rekryterat, transporterat och inhyst personer under sådana former och med sådant syfte att det utgör människohandel. Liksom tingsrätten anser hovrätten att måls­ägandena på ett mycket trovär­digt sätt har berättat om händelserna och att deras uppgifter får starkt stöd av den övriga be­visningen.”

Hovrätten menar att offren har tvingats leva under svåra förhållanden och att de utnyttjats under lång tid. Utöver längre straff förlänger hovrätten även den tid som mannen ska vara utvisade från Sverige och förverkar mer av det ekonomiska bytet. De dömda ska betala skadestånd till de tolv målsägande.

Hultsfredsbon berörs inte

Flera av de utnyttjade tiggarna bodde i Hultsfred och Virserum och i tingsrätten friades en äldre man som hade låtit tiggarna bo hos honom. I tingsrätten åtalades mannen för medhjälp till människohandel, men mannen friades. Den delen av domen överklagades inte till hovrätten. 

I utredningen har uppemot 60 brottsoffer funnits med och det finns flera vittnesmål om fruktansvärda levnadsförhållanden, där de bland annat tvingats på i ett läger i skogen. Tiggeriligan tros ha tjänat miljonbelopp på den systematiska människohandeln. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt