Annons:

Slog gravid kvinna framför hennes barn – får ett års fängelse

En man döms till fängelse i ett år efter att ha utsatt en kvinna för grov fridskränkning. Foto: MostPhotos

Slog gravid kvinna framför hennes barn – får ett års fängelse

En man i 35-årsåldern döms till ett års fängelse för en rad allvarliga brott mot en kvinna. Mannen har bland annat slagit kvinnan när hon var gravid och dessutom framför hennes barn.

Annons:

Mannen döms för grov fridskränkning gentemot kvinnan mellan oktober 2018 och mars i år. Han döms även för övergrepp i rättssak, misshandel, olovligt brukande, två ringa narkotikabrott, våldsamt motstånd, rattfylleri och grov olovlig körning. Straffet blir ett år i fängelse och ett skadestånd till kvinnan på drygt 60 000 kronor.

Den man som utsattes för en misshandel får drygt 5 000 kronor i skadestånd.

Bröt mot kontaktförbud

Kvinnan och mannen börjades träffas i september. Utan förvarning sa mannen upp sin lägenhet och kvinnan lät då mannen flytta in hos henne, trots att hon egentligen inte ville. När kvinnan försökte förklara att hon ville att mannen skulle flytta därifrån tog mannen ett strypgrepp på kvinnan. Därefter fortsatte trakasserierna och det handlade främst om fysiskt våld och hot. Mannen tvingade dessutom kvinnan att lämna sitt barn, som var under tre år gammal, ensam i hemmet vid ett tillfälle. 

Flera gånger hotade mannen att döda kvinnan och hennes två barn. Efter att kvinnan blev misshandlad i november anmälde hon mannen till Polisen. Han fick kontaktförbud, men kontaktade kvinnan ganska snart efter att han släppts. Mannen bröt mot förbudet och snart togs kontakten upp igen.

Slog kvinnan när hon var gravid

I början av januari flyttade mannen in hos kvinnan på nytt och våldet fortsatte strax därefter. När kvinnan vägrade att ge mannen sitt bankomatkort flög mannen på henne och misshandlade henne. Kvinnans barn bevittnade händelsen.

I mars stal mannen kvinnans bil och gick till en ny attack mot kvinnan, som vid det laget var gravid och det visste mannen om. Han slog även en bekant till kvinnan som var i hemmet för att skydda henne.

Betraktas inte som sambor

Mannen har gjort vissa medgivanden, men nekat till grov kvinnofridskränkning och grov fridskränkning. Domstolen lägger sju gärningar mot kvinnan till grund för sin bedömning och dömer mannen för grov fridskränkning.

Skälet är att det krävs att två personer varit gifta eller är sambor för att rubriceringen ska vara grov kvinnofridskränkning. Trots att både målsägande och gärningsmannen har beskrivit sitt förhållande som att de varit sambor anser inte domstolen att de varit det i juridisk mening.

Mannen har flyttat in och ut från bostaden och har aldrig varit skriven på adressen.

Dömd vid 29 tillfällen

Däremot innebär deras relation att mannen kan dömas för grov fridskränkning. Mannen är dömd vid 29 tillfällen sedan tidigare. Senaste straffet kom 2014 då han dömdes för försök till våldtäkt. Då fick han 18 månader i fängelse.

Han har även dömts för misshandel och fått flera kontaktförbud riktade mot sig. Det samlade straffvärdet bedöms bli ett år i fängelse. Chefsrådmannen Niklas Rundberg har anmält en skiljaktig mening när det gäller straffet. Han anser att mannen ska dömas till skyddstillsyn med en särkild behandlingsplan.

Domen kan överklagas. Mannen ska stanna i häkte tills domen vinner laga kraft. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt