Annons:

MAN ÅTALAS FÖR ELVA DRÅP – VIMMERBYBO AVLED

Att ta fentanyl genom en nässpray är inte ovanligt. Foto: Pixabay/Genrebild

MAN ÅTALAS FÖR ELVA DRÅP – VIMMERBYBO AVLED

En man från Motala åtalas för elva fall av dråp sedan elva personer dött efter att ha köpt droger av mannen. En av männen som avled kom från Vimmerby.

Annons:

I dag väctes åtal mot mannen från Motala som är misstänkt för elva fall av dråp under hösten 2017. Mannen misstänks för att ha sålt drogen fentanyl på nätet och åklagaren menar att det orsakat elva unga mäns död, bland annat en från Vimmerby. 

– Jag menar att det har varit ett systematiskt tillvägagångssätt som bedrivits i stor omfattning och som givit den åtalade mannen stora inkomster, säger kammaråklagare Britt-Louise Viklund vid åklagarkammaren i Linköping till SR.

Mellan 24 och 35 år

Männen som avled var mellan 24 och 35 år. De kommer från Härnösand, Hässleholm, Jönköping, Kiruna, Karlshamn, Sundsvall, Upplands Väsby, Uppsala, Vimmerby, Västerås och Växjö. 

Det är första gången som rubriceringen dråp testas i ett sådant här ärende. I andra hand yrkar åklagaren att mannen ska dömas för vållande till annans död. 

– Det finns en dom från hovrätten i Stockholm i en liknande utredning som visar att man kan bli dömd för grovt vållande till annans död för att ha sålt fentanylanaloger. Vållande till annans död är ett oaktsamhetsbrott. Nu vill jag att rätten ska pröva brottsrubriceringen dråp, som är ett uppsåtligt brott, säger kammaråklagare Britt-Louise Viklund vid Åklagarkammaren i Linköping.

"Har varit likgiltig"

Fentanyl kan vara dödligt även i små mängder. Ämnet narkotikaklassades i december 2017. Brottstiden är satt till mellan 5 oktober - 27 november 2017. Mannen släpptes på fri fot efter att ha suttit häktad i två månader. 

– Jag menar att det här varit ett systematiskt tillvägagångssätt, bedrivet i stor omfattning via ett företag utan kontroll över spridningen och som givit den åtalade mannen stora inkomster. Den misstänkte mannen har varit likgiltig inför att fentanylanaloger kan döda och att det är lätt att ta en överdos, säger Britt-Louise Viklund.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt