Annons:

STORT TILLSLAG MOT ILLEGAL TOBAK I HULTSFRED

Hela 2,4 miljoner cigaretter beslagtogs under måndagen, en del av dem i Hultsfred. Foto: Pixabay

STORT TILLSLAG MOT ILLEGAL TOBAK I HULTSFRED

I måndags gjorde Polisen ett stort tillslag mot illegal tobak i Hultsfred, Tranås och Ödeshög. Efter räden är sex personer anhållna och hela 2,4 miljoner cigaretter beslagtogs.

Annons:

Brottsrubriceringen är punktskattebrottslighet. Bakom tillslaget står Ekobrottsmyngiheten.

– Det som händer nu är att beslagen gås igenom och analyseras samt att det hålls förhör med de personer som är anhållna. Generellt kan man säga att det här är allvarlig ekonomisk brottslighet som ofta fungerar som komplement för att finansiera den grova organiserade brottsligheten, narkotikahandel till exempel, säger Magnus Råsten, kommissarie vid Ekobrottsmyndigheten i Linköping, i ett pressmeddelande.

Skatteundandraget uppskattas till hela 4 miljoner kronor.

– Till sin natur är brottsligheten systematisk och det krävs organisation och nätverk för att hantera både inkommande gods och distribution av varor. Generellt är brottsvinsterna goda samtidigt som de potentiella straffen är relativt låga vilket gör det till ett attraktivt sätt för multikriminella att finansiera annan organiserad brottslighet. I många fall är hanteringen storskalig och renderar i miljontals kronor i brottsvinster uppdelade i flera led. Det här är en prioriterad brottstyp som Ekobrottsmyndigheten arbetar hårt för att störa och slå ut, säger Magnus Råsten som givetvis uppmanar allmänheten att inte köpa smuggelcigaretter:

– Att köpa oskattade cigaretter eller annan oskattad tobak kan verka harmlöst men det här är en viktig inkomstkälla för den grova organiserade brottsligheten och ofta återinvesteras brottsvinsterna i fortsatt kriminell verksamhet, säger Magnus Råsten.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt