Annons:

Mamman frias från mord och synnerligen grov misshandel på "Lilla Hjärtat"

Mamman till treåriga Esmeralda, eller ”Lilla Hjärtat” som hon har kommit att kallats i medier, frikändes i dag av Norrköpings tingsrätt från mord och synnerligen grov misshandel på sin dotter. Däremot fälldes hon för grovt vållande till annans död och narkotikabrott till 21 månaders fängelse.

Annons:

Flickan omhändertogs efter födseln och placerades i fosterhem. De biologiska föräldrarna fick dock vårdanden om flickan igen i april 2019. Nio månader senare hittades flickan död i sitt hem.

Mamman och pappan, som båda hade en bakgrund med narkotikamissbruk, häktades misstänkta för att ha mördat henne.

Pappan avled

Pappan avled i häktet, men mamman – en kvinna i 40-årsåldern och hemmahörande i Norrköping –  åtalades för mord i första hand, för synnerligen grov misshandel i andra hand samt för brott mot griftefriden och narkotikabrott.

I dag kom tingsrättens dom, och där frias hon alltså från mord och synnerligen grov misshandel, vilket rätten motiverar med att de höga beviskrav som finns i brottmål inte uppfyllts.

Har inte kunnat klarläggas

I ett pressmeddelande skriver tingsrätten att händelserna i bostaden som ledde till dotterns död inte har kunnat klarläggas.

” Med hög sannolikhet har dottern utsatts för våld av fadern vid åtminstone ett par tillfällen i nära anslutning till den händelse som ledde till att dottern föll mot hårt föremål med trauma mot huvudet som följd. Hur våldet utövats och närmare hur dottern fallit i anslutning härtill har inte kunnat klarläggas. Uppgifterna om en fallolycka i badrummet, som tidigare i utredningen lämnats av föräldrarna, har inte förtjänat tilltro. En fallolycka i samband med utövande av våld har ändå inte kunnat uteslutas. Det är också högst sannolikt att det är fadern som gett dottern narkotika förhållandevis nära tidpunkten för dödsfallet”, skriver man.

Förstod att flickan behövde vård

Tingsrätten anser att åklagaren inte förmått visa att fadern haft uppsåt till mord på dottern. Vidare menar man att ingen omständighet styrker att modern mot sitt nekande varit närvarande då dottern utsattes för våld och förgiftning under den begränsade tid som skadorna uppstått och förgiftning ägt rum enligt vad som framkommit av utredningen.

Däremot konstaterar man att modern har varit närvarande efter händelsen och då förstått att dottern behövde sjukhusvård.

Skadestånd till syskonen

”Modern har inte varit likgiltig för dotterns död. Underlåtenheten att tillkalla hjälp är dock ett sådant medvetet risktagande som tillsammans med att hon var narkotikapåverkad under sin garantställning som vårdnadshavare innebär att fråga är om ett grovt vållande till dotterns död. Annan påföljd än ett fängelsestraff har inte kunnat väljas”, skriver tingsrätten.

Kvinnan döms till ett år och nio månaders fängelse för grovt vållande till annans död och narkotikabrott.

Modern ska dessutom betala skadestånd till två syskon till den avlidna dottern med vardera 30 000 kr.

Lutar åt överklagan

Till Expressen-TV säger åklagare Anna Lander att hon ännu bara läst domen översiktligt, och anser att den är välskriven, men att hon ändå lutar åt att överklaga den till hovrätten.

– Jag ska läsa domen i lugn och ro, men jag tror att jag kommer att överklaga domen. Det är viktigt med en överinstansprövnig – dels för den lilla flickan, men också för att få ledning i rättstillämpningen, säger hon.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt