Annons:

Ung man döms till fängelse för blåljussabotage – kan ha varit först i landet

En man född i början av 2000-talet döms till fängelse för blåljussabotage. Mannen slog sönder framrutan på en polisbil – bara någon timme efter att den nya lagen börjat gälla.

Annons:

Det var under nyårsnatten som en vän till den unga mannen, som är bosatt på en mindre ort i Västerviks kommun, omhändertogs av polisen enligt lagen om omhändertagande av berusade personer, LOB. 

Detta uppskattade han inte och han ska då ha försökt hjälpa sin kamrat genom att hindra färden. Han slog flera slag mot polisbilen. Framrutan gick sönder och polisbilen fick sådana skador att den inte kunde användas mer under nyårsnatten. 

Händelsen inträffade i centrala Västervik en dryg timme efter midnatt.

Kan ha varit den första

Just vid midnatt trädde den nya skärpta lagen kring sabotage mot blåljusverksamhet i kraft. Den unga Västerviksbon kan ha varit den första i Sverige som begått brottet – och nu har domen fallit. 

Han döms till en månads fängelse för sabotage mot blåljusverksamhet men frias från åtalet om försök till främjande av flykt. I grova fall kan blåljussabotage ge livstids fängelse, men i det här fallet tas hänsyn till att mannen var ung när brottet begicks. 

Den unga mannen har förnekat brott och hävdat att han endast försök påkalla polisens uppmärksamhet. Detta då de ska ha gripit fel person, enligt honom. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt