Annons:

Kvinna lurades på 3,7 miljoner – men pengarna räddades

Robert Loeffel Foto: Pressbild

Kvinna lurades på 3,7 miljoner – men pengarna räddades

Ett av de största telefonbedrägerier någonsin i länet upptäcktes förra veckan. Men tack vare snabbt agerande från bank och polis lyckades man rädda 3,7 miljoner åt en äldre kvinna i Oskarshamn. 

Annons:

Kvinnan fick ett samtal där någon utgav sig för att komma från banken. Personen berättade att kvinnan nyligen blivit utsatt för ett bedrägeriförsök. Efter ett långt samtal gick kvinnan med på att överföra alla hennes pengar till det de kallade för ett fryskonto. Det handlade inte bara om hennes egna pengar utan även från ett företag hon ägde. Sammanlagt 3,7 miljoner kronor fördes över.

– Det är det största bedrägeriet jag har varit med om i regionen, säger Robert Loeffel presstalesman region Syd. 

Lyckades hämta hem hela summan

Ungefär samtidigt som överföringen gjordes så slog bankens säkerhetssystem till. Beloppet var så pass högt att en banktjänsteman började undersöka vad som hänt. Man fick kontakt med kvinnan, polisen kontaktades som direkt började spåra pengarna. Och det gick bra. Man lyckades hämta hem hela summan till kvinnan. 

Bedrägeri mot äldre av den här typen är ett enormt problem. Bara sedan oktober fram till nu så har bedrägerier för 35 miljoner kronor gjorts. Och då är inte det i Oskarshamn medräknat. 

– Gör aldrig någonsin någon överföring när någon ber om det på telefon, säger Robert Loeffel. Ge heller aldrig ut bankkonto eller inloggningsuppgifter. Och så vill jag uppmana yngre att prata med äldre om faran med att utsättas för bedrägeri på telefon. 

Lämnade spår

Polisen kommer nu att inleda en informationsoffensiv. I början på nästa år kommer de att skicka ut ett vykort till alla som är äldre än 70 år. Detta som en påminnelse om hur man ska agera om någon ringer och försöker få ut olika bankuppgifter. 

Polis har personer som är misstänkta för bedrägeriet. 

– Som alltid när det gäller den här typen av bedrägerier så lämnas det spår, säger Robert Loeffel. 

 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagensvastervik.se

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt