Annons:

Vimmerbybo frias för oaktsam våldtäkt – handlingen inte tillräckligt allvarlig

Kalmar tingsrätt friar en Vimmerbybo i 30-årsåldern från oaktsam våldtäkt. Foto: Jakob Karlsson

Vimmerbybo frias för oaktsam våldtäkt – handlingen inte tillräckligt allvarlig

Den Vimmerbybo som stod åtalad för oaktsam våldtäkt frias av Kalmar tingsrätt. Kvinnan var kraftigt berusad – men rätten anser inte att det är bevisat att mannen varken utsatt kvinna för en oaktsam våldtäkt eller ett oaktsamt sexuellt övergrepp. 

Annons:

Händelsen inträffade i mitten av oktober. Mannen var på en fest hos kvinnan och kvinnan blev kraftigt berusad och följde inte med sällskapet ut på krogen. Det gjorde inte heller mannen som stannade i bostaden. Parterna var goda vänner och mannen har i förhör berättat att han varit intim med kvinnan, men menat att kvinnan löpande gett samtycke.

Kvinnan minns ingenting av händelsen. Dagen efter vaknade hon upp med smärtor i sitt underliv och hon frågade då mannen om det hänt något mellan dem.

Mannen berättade att han hade tagit på kvinnans underliv och hon blev då ”chockad”. I dag mår hon fortfarande dålig över händelsen och uppger att hon inte kan lite på någon. 

Handlingen var inte tillräcklig allvarlig

Åklagaren har velat fälla mannen för oaktsam våldtäkt, men rätten anser inte att den handling som mannen berättat om är att jämföra med samlag och kvinnan minns ingenting av händelsen. De sms som mannen skickat till sina kamrater anser inte rätten räcker som bevisning heller. 

Därmed faller åtalet om oaktsam våldtäkt. Istället prövade rätten om mannen kunde dömas för oaktsamt sexuellt övergrepp, men tingsrätten anser inte att gärningen är tillräckligt allvarlig för att uppfylla lagens krav för fällande dom.

”Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om gärningsmannen har använt våld eller hot som varit av särskilt allvarlig art eller om fler än en förgripit sig på offret eller på annat sätt deltagit i övergreppet eller om gärningsmannen med hänsyn till tillvägagångssättet eller offrets låga ålder eller annars visat särskild hänsynslöshet eller råhet”, skriver domstolen.

Det är detta krav som inte uppfylls och rätten gör då inte heller någon prövning av huruvida mannen agerat oaktsamt i rättslig mening. Mannen frias därmed för både oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp. Han har suttit häktad i över en månad, men är nu på fri fot. Däremot döms Vimmerbybon för ringa narkotikabrott. Straffet blir böter på 5 400 kronor.  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt