Annons:

Tidigt i måndags morse grep polisen en ökänd kriminell i Vimmerby. Bilden är en genrebild. Foto: Bildbyrån

ÖKÄND KRIMINELL GRIPEN I VIMMERBY – SÄGS LEDA GRODMANSLIGAN

Igår berättade polisen om sitt enorma tillslag mot den organiserade kriminaliteten i Sverige. En av de 155 personer som greps var Kjell Johansson – och gripandet skedde i Vimmerby i måndags morse. 

Annons:

Mannen är över 70 år gammal och beskrivs av Expressen som en av Sveriges mest centrala kriminella gestalter. Han beskrivs som ledare av Grodmansligan och som en av landets största narkotikasmugglare.

Brottsmisstanken är synnerligen grovt narkotikabrott, vilket Expressen var först med att berätta. Brottstiden är från januari i år och fram tills gripandet. Kammaråklagare Jonas Peterson bekräftar händelsen för Expressen.

Första gången Kjell Johansson dömdes var 1983 då han hade smugglat 120 kilo hasch. Han beskrivs som ledaren av den så kallade Grodmansligan och namnet har en speciell bakgrund. I en kupp försökte mannen simma i land med 20 kilo amfetamin iklädd en groddräkt, enligt Expressen. Kuppen misslyckades och mannen greps efter några veckor på flykt. Då dömdes mannen till tolv års fängelse.

Johansson har dömts för flera grova narkotikabrott sedan dess:

Han greps med 30 kilo amfetamin i Danmark och dömdes till tio års fängelse.

2005 rullades nästa härva upp. Då smugglade han amfetamin från Holland och dömdes till 14 års fängelse, men frigavs 2014. Sedan dess har han inte dömts för brott.

Greps i Vimmerby

Nu är han alltså gripen – misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott. I härvan är ytterligare åtta personer anhållna, enligt Expressen. Mannen greps i Vimmerby tidigt på morgonen.

– Två är misstänkta för grovt narkotikabrott och sju misstänks för synnerligen grov narkotikabrott, bland annat i Sörmland och Stockholms län. De misstänkta är av båda kön och i olika åldrar. Om inget annat framkommer så kommer samtliga att begäras häktade, säger Jonas Peterson till Expressen.

Utredningen är en del av Trojan Shield – en unik insats där flera poliser världen över samarbetat. FBI har kunnat läsa av meddelanden i en app som används av kriminella och fällan har lett till 800 gripanden i 16 länder. 155 av dem skedde i Sverige – och åtminstone ett i Vimmerby.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt