Västerviks kommun redovisar ett positivt budgetprognos för första halvåret 2021. Foto Bixpay
I år är det mer skatteintäkter och statsbidrag som gör att Västerviks kommun ser ut att nå sin budget. Det är de intäkterna som fyller igen de luckor som finns i kommunens budget. Samtidigt pekar Barn-och utbildningsnämnden att de kommer att få kämpa under hösten för att nå budgetmålet och socialnämnden har redan släppt det målet.
Västerviks kommun la en budget som skulle ge 2,1 miljoner kronor i överskott för 2021. Anledningen var att pandemiåret 2021 var svårt att förutse. Tittar man på hur kommunens ekonomi ser ut som att efter juli månad kan bli bättre ekonomiskt resultat än vad man hoppats på, ett prognostiserat resultat på 30,2 miljoner kronor.
Anledningen är att skatteintäkterna och statsbidragen har ökat under första halvårt, 43,7 miljoner kronor mer än budgeterat.
Det innebär i praktiken att kommunen inte nått upp till sina ekonomiska åttaganden om de centrala intäkterna inte kommit.
- Vi måste se över kommunens egen ekonomi. Det här positiva resultatet hade vi inte haft om statsbidragen ökat så kraftigt, säger Harald Hjalmarsson.
Dan Nilsson (S) menar att det finns inte någon oro över det ökade statsbidragen så länge vi har en regering som väljer att ge bidrag till kommunerna i landet.
- Ökade statsbidrag är politik det också, säger han.
Nämnderna gör minusresultat
Kommunens nämnder gör ett minusresultat på 8,6 miljoner kronor. Det är Socialnämnden som redovisar ett underskott på 9 miljoner kronor. Övriga nämnder redovisar noll resultat eller lite plus.
- För socialnämnden är det främst ökade kostnader för placeringar av barn som ökar deras kostnader samt att kommunen inte kommer att ges statsbidrag för skyddsutrustning som personalen inom omsorgen ska ha, säger kommundirektör Anders Björlin.
Barn-och utbildningsnämnden ser ut att göra ett noll resultat för 2021, men nu flaggar Magnus Bengtsson, barn-och utbildningschef vid Västerviks kommun att det kan komma att ändras under hösten.
- Vi har haft två utgiftsposter som vi inte ha budgeterat med. Den ena var ett engångsbelopp till medlemmar i de fackföreningar som finns för lärare, vilket blev 1,2 miljoner kronor dyrare. Vi har också haft extra kostnader runt pandemin, speciellt skolmat för gymnasieelever, säger Magnus Bengtsson.
Han flaggar för att budgeten inte kommer att kunna hålla om några fler kostnader som inte är budgeterade skulle dyka upp under året.
- Vi kommer att följa budgeten noga under hösten. Kommer fler oförutsedda utgifter kommer vi inte att klara av de kostnaderna inom vår budgetram, säger han.
Lägre försörjingsstöd
Det positiva i prognosen är att försörjningsstödet har minskat i kommunen.
- Det är betydligt lägre än vad vi budgeterade med, säger Anders Björlin.
Under årets första månader följde utfallet av försörjingsstöd budgeten för att i mars öka och vara betydligt över budget. Men under våren minskade den utgiften och under sommaren ligger den utgiften betydlig lägre än budgeterat.
- Anledningen är att fler personer har ett arbete, säger Anders Björlin.