Veronica Palm kommer att leda utgrävningarna i centrala Gamleby.
Gamlebys egentliga namn är Västervik, men när staden flyttades 1433 längst ut mot viken tog man med sig namnet Västervik. Det gamla läget kom att kallas för Gambla Västervik och senare mot 1600-talet kallades orten för Gamleby.
Den första skriftliga källan om Västervik är från 1275, då kallades Västervik för stad. Erik av Pommern gav Västervik stadsprivilegier 1421, redan innan flytten av staden 1433.
Det som utgjorde den huvudsakliga kärnan av "Västervik" var området runt Gamleby torg, kyrkoruinen, hamnen och kungsgården Åby.
Det är just i delar av de områdena som fjärrvärmeledningar ska dras igenom.
Olof Nimhed är mycket förväntansfull innan Västerviks museum ska börja med att gräva ut området där fjärrvärme ska dras.
- Det ska bli mycket spännande. Det är inte alltid som man vet att man kommer att hitta fynd i tidigare kulturlager, men här vet vi om att vi kommer att hitta saker, säger Olof Nimhed.
Vad kommer ni att hitta?
- Det är svårt att säga. Vi petar i det som var gamla Västervik och våra kunskaper är begränsade i hur det har sett ut på platsen innan staden flyttades, säger Olof Nimhed.
Får inte grävas i området
Det får inte grävas hur som helst i det område där fjärrvärmeledningarna ska läggas ner. De som bestämmer om grävningar får ske är länsstyrelsens kulturenhet i Kalmar.
- Vi har inte kunnat göra utgrävningar i området så många gånger. Nu passar vi på när fjärrvärmeledningar ska grävas ned i området. Bilden av det tidigare samhället är liten och växer varje gång vi gör en utgrävning, säger Olof Nimhed.
I området finns flera täta fyndlager.
- Man ska komma ihåg att det äldsta Västervik var en handelsstad av dignitet som kan jämnställas med hamnen i Stockholm och Jönköping på den tiden. Det gör att vi hoppas få en fördjupad bild över hur livet var här på den tiden. Jag utgår från att vi får mycket ny kunskap tack vare de här utgrävningarna.
270 meter långt schakt
Veronica Palm som ska genomföra utgrävningen berättar att det är ett 270 meter långt schakt som grävs ut.
- Det är där som fjärrvärmeledningen ska läggas. Jag ser en otrolig potentioal eftersom vi inte grävt och dokumenterat ett så stort område tidigare i Gamleby.
Hon berättar att man vid tidigare mindre grävningar hittat läderbitar, timmerkonstruktioner och trä.
- Jag hoppas på att hitta döremål från Hansa-tiden då Östersjöhandeln var stor, säger Veronica Palm.
Utgrävningen kommer att genomföras av Västerviks museum som börjar i mitten av november. Utgrävningarna kommer att bekostas av Västerviks Miljö & Energi AB. Kostnaden för utgrävningen beräknas till drygt 550 000 kronor.