Annons:

Fyra av tio restauranger i Västerviks kommun vilseleder sina matgäster genom att servera annan mat än vad som står på menyn.

Fyra av tio restauranger vilseleder sina matgäster

Miljö-och byggnadskontoret har gjort en kontroll av restaurangerna i Västerviks kommun som visar att nästan hälften av restaurangerna i kommunen inte serverar det som står på menyn. I vissa fall kan det bli riktigt vilseledande då människor med allergi kan drabbas svårt.

Annons:

Det handlar om att restaurangerna ersätter livsmedel som står på menyn mot andra produkter som är billigare i inköp. Framförallt handlar det om parmesanost, krabba och fetaost som ersätts med andra typer av produkter.

- Det kan bli farligt för konsumenter med allergi som kan hamna i en riktig riskfylld situation, då vissa ersättningsprodukter innehåller ägg, vilket inte den produkt som står på menyn ska innehålla, säger Carolina Stalebrant, verksamhetschef vid Miljö - och byggnadskontoret.

Hur möter ni det problemet som finns ute hos restaurangerna?

- Vi anser att det handlar mer om okunskap. Det är en brist på kunskap och vi försöker täppa till de kunskapsluckorna med hjälp av information och utbildning. Det brukar räcka. Vi har tagit fram ett kunskapsunderlag som ges till restaurangerna vid vår tillsyn, säger Carolina Stalebrant.

Olagligt att vilseleda konsumenter

Det är alltid restaurangrna som har ansvar att de serverar den mat som står på menyn. Det finns ibland oklarheter av vad maten innehåller från leverantören, men det är alltid de som serverar maten som har hela ansvaret. Att vilseleda konsumenter är olagligt.

Kan ni se om det är någon viss typ av restaurang som är mer förekommande än andra?

- Vi kan inte dra den slutsatsen att det är en enskild grupp av restauranger. Vi ser att det vilseleds över hela spektrat, säger Carolina Stalebrant.

Inte någon bättring

Miljö - och byggnadskontoret har vid andra tillfällen gjort liknande kontroller av vad som serveras på kommunens restauranger. Någon förbättrng har inte setts i den här mätningen.

Varför är det på det sättet?

- Det är en bransch där det är en växling mellan ägare och det förekommer nystartade restauranger, säger Carolina Stalebrant.

Vad händer om man vid flera tillfällen serverar annan mat än vad som står på menyn?

- Det kan få åtgärder genom att det blir ett nämndärende, där vi begär att det utfärdas ett vitesföreläggande. Men det brukar inte gå så långt. I de flesta fallen rättar sig restaurangerna efter att vi påtalat bristerna och att restaurangerna fått information om vad de ska förbättra, säger Carolina Stalebrant. 

Annons:

Anders Sjögren

anders.sjogren@dagensvastervik.se

0733100831

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt