Annons:

Hittills i september har cirka var fjärde smittad varit fullvaccinerad. Foto: MostPhotos

Så många fullvacinerade har fått covid-19 i din kommun

Fram till mitten av september hade 290 personer i länet fått båda doserna vaccin och ändå covid-19. Här finns siffror på hur det ser ut per kommun.
– Vaccin är det säkraste skyddet vi har, säger vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

Annons:

Totalt handlar det om 84,6 procent som fått den första dosen av den vuxna befolkningen. När det rör båda doserna är det 78,2 procent som tagit dessa. 

Av de fullvaccinerade i länet hade 290 personer ändå fått covid-19. Det visar siffror fram till mitten av september. 

– När det gäller de som insjuknat efter andra dosen har vi enbart tagit fram dem som insjuknat mer än 14 dagar efter vaccinationstillfället eftersom Folkhälsomyndigheten räknar det som vaccinationsgenombrott, säger Rolf Asmundsson, vid regionens pressjour. 

Sett över hela pandemin har 148 personer avlidit med covid-19 i länet. Sex av dem var fullvaccinerade. 

24 fullvaccinerade har behövt sjukhusvård. Av de som vaccinerats med två doser är det ingen som behövt läggas in på intensivvårdsavdelning. Åtta av dem som vårdats på intensiven hade fått en dos och 139 har varit helt ovaccinerad. 

– Det är få av de som är vaccinerade som blir inlagda på sjukhus. Smitta kan uppstå någonstans och man är inte hundraprocentigt skyddad, men vaccinet är det säkraste skyddet vi har, säger vaccinsamordnaren Marie Ragnarsson. 

"Försöker motivera alla"

Under september, fram till mitten av månaden, var lite drygt var fjärde smittad med covid-19 fullvaccinerad i Kalmar län. Totalt rör det sig om 26,8 procent eller 84 personer. Av dem har alltså ingen behövt intensivvård. Dessa siffror finns även på kommunnivå och kan ses längre ned. 

– Det finns mycket konspirationsteorier och felaktig information som sprids. Vaccin är en del av vår folkhälsa och precis som pencillinet har det bidragit till att vi lever längre, säger Marie Ragnarsson.

Hur ska ni få den här gruppen som ännu inte vaccinerat sig att göra det?

– Vi jobbar på flera sätt. Vi har drop in-vaccinationer och försöker nå ut med information. Framöver kommer det bli mer uppsökande verksamhet. 

Hur ska ni kunna omvända vaccinskeptiker?

– Vi försöker motivera alla och förklara att det är viktigt. Kan man komma upp i 90 till 95 procent av befolkningen vore det väldigt bra. För vissa kan det vara en hög tröskel att boka tid och det finns också ett digitalt utanförskap. Med drop in-tider är det lättare och vi har också haft utskick till ovaccinerade. Att vaccinera sig är jättebra, men samtidigt bygger vaccineringen på frivillighet och vi måste respektera att en del tar det här beslutet.

Är det verkligen rimligt med 90-95 procents vaccinationstäckning?

– Jag vill tro att det kan gå. Vi försöker motivera och tidigare har vi varit väldigt måna om att ta tillvara på varje dos i en ampull. Nu är det viktigaste att alla får en dos. 

Tror du att vi är nära taket?

– Jag tror inte vi har slagit i taket ännu. Det handlar om att jobba på och försöka motivera de som ännu inte har vaccinerat sig att göra det. 

"Tillhör ungdomen"

Den yngre generationen har inte alls vaccinerat sig som de över 40 år. 

– Av erfarenhet tror man väl att man är odödlig i den åldern. Det tillhör ungdomen att vara så. Man kör fortare med bilen också. Jag tror inte det finns någon illvilja i det eller att de skulle vara mer konspiratoriskt lagda, säger Marie Ragnarsson. 

Fakta

Så många fullvaccinerade har fått covid-19 under september:

Nybro kommun, 24 personer.

Kalmar kommun, 15 personer.

Vimmerby kommun, 10 personer.

Västerviks kommun, 10 personer. 

Oskarshamns kommun, 8 personer. 

Mörbylånga kommun, 6 personer.

Mönsterås kommun, 5 personer.

Hultsfreds kommun, 3 personer.

Emmaboda kommun, 2 personer.

Torsås kommun, 1 person.

Källa: Region Kalmar län.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt