Annons:

  • Samarbete om drönarutveckling har startat i Västervik

    Urban Wahlberg och Peter Melander berättade om utvecklingen av drönare och samarbetsövningen som nu genomförs i Västervik.

  • Samarbete om drönarutveckling har startat i Västervik

    Dan Nilsson (S) Fredrik Lindwall (C), Claes Drougge och Urban Wahlberg.

  • Samarbete om drönarutveckling har startat i Västervik

    Luftrummet som stängs av är fyra mil brett och sex mil långt. Från Överum och långt ut i havet förbi Idö.

Samarbete om drönarutveckling har startat i Västervik

I förra veckan kom Transportstyrelsens beslut om att låta Västervik bli först i landet med att stänga av luftrummet i en yta av 4 gånger sex mil på en max höjd av 500 meter för testverksamhet av drönare. I onsdags genomfördes det första samarbetsövningen i Västervik där flera olika myndigheter och företag deltog.

Annons:

Samarbetsövningen som genomfördes under onsdagen i närheten av Mommehåls flygplats handlar om att minska tidsåtgången för olika former av räddningsinsatser med hjälp av drönare. Under övningen var polis, räddningstjänst, SOS-alarm, Trafikverket, Vinova, Rise som är en del av FOI samt företag som utvecklar drönarsystem.

Peter Melander är projektansvarig på Vinova berättar om samarbetsövningen som genomförs i Västervik efter att kommunen fått ett positivt besked om att stänga av luftrummet för utveckling av drönare.

- Vårt mål är att minska tiden det tar att komma igång med trafik på järnvägen efter en olycka, med 25 procent. Just nu övar vi på utvalda situationer, där personer finns i anslutning till en räls eller att tåget har kört på någonting, vad är oklart, säger Peter Melander.

Genom att använda drönarsystem som sanbbt kan komma fram till olycksplatsen och kameror som finns placerade både fram och bak i tåget ska räddningsarbetet gå snabbare vilket också ska minska tiden då tåget står stilla.

- Ett tåg som står stilla påverkar restiden för många andra, säger Peter Melander.

Drönarsystemet har utvecklats mycket bara i år.

- Drönare har nu en förmåga att flyga både långt och snabbt. Genom att samarbeta över olika gränser kan man snabba på hela räddningskedjan. Det vi ser idag är bara början på en lång resa och det samarbetet är just nu unikt för Västervik, då man har tillåtelse att stänga av luftrummet här, säger Urban Wahlberg vid Drönarcenter Sweden.

Utvecklar GSM-nätet

För att klara av att nå så snabbt och precis som möjligt till en olycka och kunna skicka bra bilder från platsen måste GSM-nätet utvecklas i området.

- Det är bra för Västerviks kommun, eftersom Telia, Tre, Ericsson och andra leverantörer av digitala tjänster via GSM - nätet, måste bygga ut sitt nät snabbare, vilket är ett måste i Västervik för att testningen av drönare ska kunna genomföras på ett riktigt bra sätt, säger Åke Sivertun, från Rise. 

Flyttar sin verksamhet till Västervik

Urban Wahlberg menar att Trafikverkets beslut att låta luftrummet vara avstängt över Västerviks kommun, medför det att det finns stor möjlighet för framstående och tekniska företag att flytta sin verksamhet till Västervik och flygplatsen i Mommehål. Ett företag som redan har nappat på det är ACC-group, där Claes Druogge är vd.

- Vi finns i Åtvidaberg i dag. Vi bygger världens största drönare. redan nu testflyger vi de drönarna på Mommehåls flygplats, men nu kommer vi att flytta hit delar av vår verksamhet. Vi har redan sökt bygglov för två hangarer. Vi vill också kunna testa våra undervattensfarkoster i Västerviks hamn, säger Claes Drougge.

Historiskt

Dan Nilsson (S) kommunalråd i Västervik besökte övningen. 

- Det är historiskt att Västervik blivit först i landet med att kunna stänga av sitt luftrum. Vi har jobbat så länge med den här frågan och nu har Västerviks kommun tagit på sig ledartröjan. Det är unikt, säger han.

Han hoppas också att detta kommer att leda till att fler företag väljer att flytta sin verksamhet till Västerviks kommun.

- Det ställer samtidigt krav på oss i kommunledningen att forma framtidens utbildningar tillsammans med Campus både för att skapa kompetens och forskningscenter.

Urban Wahlberg som flyttat till Västervik är imponerad av närheten till allt i kommunen.

- Var annars någonstans kan man cykla från centrala delarna av staden till flygplatsen på 15 minuter, säger han. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt