Annons:

Risk för ökad smittspridning i höst och vinter – här är de tre scenarierna

Anders Tegnell är statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Foto: Bildbyrån

Risk för ökad smittspridning i höst och vinter – här är de tre scenarierna

Smittspridningen kan på nytt ta fart under hösten och vintern. Det menar Folkhälsomyndigheten som tagit fram tre möjliga scenarier för framtiden. 

Annons:

Myndigheten har plockat fram tre möjliga scenarier för hur smittspridningen kan komma att se ut i Sverige framöver med utgångspunkt i lättade restriktioner och den mer smittsamma deltavarianten.

Materialet har sänts till regeringen i en sjätte delrapport under pandemin och är avsett att användas som ett planeringsunderlag. Myndigheten är noga med att påpeka att det inte ska ses som prognoser.

Samtliga tre alternativ innebär en ökning av smittspridningen i samhället under resten av hösten och vintern. Men de tre alternativen skiljer sig åt. Anledningen till att alla scenarier pekar mot ökad smittspridning beror på ovaccinerade personer i kombination med den kalla årstiden. 

I det värsta tänkbara scenariot ökar antalet smittade lavinartat under december och januari. Men det anses av Folkhälsomyndigheten som en osannolik utveckling. Oavsett utveckling finns beredskap att återinföra en rad rekommendationer för att dämpa virusets påverkan på samhället.

– Skulle smittspridningen öka dramatiskt och belastningen på hälso- och sjukvården stiga kraftigt, är vi självklart beredda att vidta åtgärder som att återinföra den nationella rekommendationen om hemarbete och att hålla avstånd. Det finns ju också möjlighet att införa vaccinationsbevis. Men det mest sannolika är att vi får lokala variationer i smittspridningen som kan kräva riktade insatser. Vilka åtgärder som blir aktuella beror på var och i vilken grupp smittspridningen sker, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

"Det är avgörande"

Mest troligt är dock att utvecklingen kommer likna de övriga två scenarierna. Det innebär att smittspridningen fortsätter på en relativt låg nivå och möjligtvis ökar, men då i begränsad omfattning och med lokala variationer.

"Dessa scenarier förutsätter att vaccinationsgraden i befolkningen fortsätter att stiga och att alla följer rekommendationerna om att stanna hemma vid sjukdom. Ovaccinerade bör iaktta fortsatt försiktighet och följa de rekommendationer som gäller för dem, bland annat att hålla avstånd till andra och vara särskilt försiktiga vid kontakter med dem i riskgrupp och personer som är äldre än 70 år", skriver Folkhälsomyndigheten.

– Folkhälsomyndighetens nya scenarier pekar på en fortsatt smittspridning. Var och ens agerande är avgörande för hur stor ökningen blir, och hur väl vi lyckas hålla sjukligheten nere. Viktigast nu är att så många som möjligt vaccinerar sig, att alla som känner sig sjuka stannar hemma och att ovaccinerade personer följer de särskilda rekommendationer som gäller för dem, säger Anders Tegnell.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

LEDIGA JOBB

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt