Annons:

Nytt vädervarningssystem införs i morgon – 1-2-3-skalan slopas

Kalmar län får ett nytt system för vädervarningar i morgon. 1-2-3-skalan som används i dag ska bytas ut mot färger för att göra systemet lättare att förstå. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Nytt vädervarningssystem införs i morgon – 1-2-3-skalan slopas

SMHI har utvecklat ett nytt varningssystem för väder som innebär att 1-2-3-skalan försvinner och byts ut mot färger. Det nya vädervarningssystemet träder i kraft i morgon. 

Annons:

Klass 1-, 2- och 3-varningar, där en trea är den starkaste varningen, är inom kort ett minne blott. 

I morgon införs ett nytt sätt att varna för väder och det nya systemet använder istället färgerna, gul, orange och röd. De nya varningsnivåerna utgår från vädrets konsekvenser och varningarna blir därmed bättre anpassade för länet. 

Länsstyrelsen, Region Kalmar län och länets kommuner ska vara involverade och hjälpa SMHI att bedöma vädrets påverkan för att det ska bli rätt varning.

"Blir mer relevanta"

Vädervarningarna har fram till i dag varit i princip lika över hela landet. 20 centimeter snö i en storstad får andra konsekvenser än samma mängd snö i fjällen. 

”Vädervarningarna finns för att allmänheten, näringslivet och myndigheterna ska kunna vidta åtgärder för att mildra effekterna av oväder. Med konsekvensbaserade vädervarningar som tar hänsyn till förutsättningarna i Kalmar län blir varningarna mer relevanta så att alla kan förbereda sig på bästa sätt”, säger Fredrik Nygren, krisberedskapshandläggare på Länsstyrelsen Kalmar län, i ett pressmeddelande. 

Regionala faktorer vägs in

Det blir även ett nytt arbetssätt med mer samverkan mellan SMHI och andra samhällsaktörer vid väderhändelser. Flera myndigheter ska vara involverade innan varningen går ut från SMHI:s sida. 

”Låt säga att SMHI vill utfärda en gul vädervarning runt Kalmar på grund av ett kommande regnoväder. Men just den helgen är det IronMan i Kalmar med avstängda vägar och extremt mycket folk i rörelse. Efter att vi har analyserat läget tillsammans med andra aktörer i länet kan vår bedömning få SMHI att utfärda en högre varningsnivå. Vårt jobb är alltså att väva in alla regionala faktorer som SMHI inte har vetskap om”, säger Fredrik Nygren i pressmeddelandet.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt