Annons:

Nu öppnar möjligheten att boka tid för årets influensavaccination

Nu öppnar möjligheten att boka tid för årets influensavaccination. Foto: MostPhotos

Nu öppnar möjligheten att boka tid för årets influensavaccination

Under måndagen öppnas möjligheten at boka tid till årets vaccination mot säsongsinfluensan. För personer i riskgrupp startar vaccinationerna den 9 november. 

Annons:

Men tidena är bokningsbara redan nu. För allmänheten är vaccinationsstarten den 6 december. 

Personer som anses vara i riskgrupp är personer över 65 år och äldre, gravida efter vecka 16, personer med kronisk hjärtsjukdom, kronisk lungsjukdom, kronisk lever- eller njursvikt, diabetes mellitus, andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion som till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder. Även personer med kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling ingår samt hushållskontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar. 

"För den som tillhör en riskgrupp är det av särskild betydelse att vaccinera sig mot säsongsinfluensan. Om man trots vaccination insjuknar i influensa blir sjukdomsförloppet ofta mildare", skriver regionen.

Vecka 47 och 48 erbjuds personal inom vård och omsorg vaccination. Övrig allmänhet erbjuds vaccination från den 6 december. 

Regionen skriver i ett pressmeddelande att vaccinet är väl beprövat och att allvarliga biverkningar är mycket sällsynta. 

– Med stigande ålder försämras immunförsvaret och skyddet mot influensa avtar. Även den som annars känner sig frisk kan bli svårt sjuk och få följdsjukdomar som lunginflammation och andningssvikt. Det kan ta lång tid att återhämta sig. Därför är det så viktigt att de grupper som riskerar att bli svårare sjuka i influensa vaccinerar sig, säger smittskyddsläkare Staffan Sylvan.

För personer i riskgrupp är vaccinationen kostnadsfri. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt