Projektet "En kyrkogård berättar fortsätter och i helgen invigs projektet på Ankarsrums kyrkogård.
I helgen invigs "En kyrkogård berättar i Ankarsrum". Det är människor som verkat i eller utanför orten som har haft en betydelse för att bygdens utveckling. Mycket av det framgår av det som står på gravstenarna och under historiens gång har även inskriptionerna på gravstenarna förändrats och det ger en bild över hur människor anpassat sig efter tiden som var då när människor begravdes.
Under en tid var det viktigt att skriva på gravstenen vilken yrkestitel som en viss person hade eller hade haft när den personen levde. Ofta var det män som fick sin yrkestitel inskriven på sin gravsten. Det var en företeelse som förekom under 1800 och 1900 - talet att människor ville bli ihågkomna på ett speciellt sätt.
- Vi ser vad som händer i samhällsomvandlingen och kan läsa om det på gravstenarna, säger Olof Nimhed.
Skildrar en hel bygds historia
Namn på de begravda och deras yrken kan visa på den omvandling samhället har genomgått.
- Man kan se en skildring av en förändring i näringsverksamheter. Det ger en återspegling i hur samhället har förändrats när näringslivet i Tjustbygden förändras. Olika titlar hos den avlidne skrivs på en gravsten och man kan följa hur olika företag ställer om och när de gör det då anställda på företagen får andra titlar, säger Olof Nimhed.
Det är inte bara genom att titta på gravstenar som Västerviks museum har gjort arbetet med att följa människors levnadsöden.
- Det är ett omfattandae forskningsarbete där gravstenen är en del i arbetet. Men vi har också haft tillgång till kyrkoböcker och gravlistor för att kartlägga vem som är vem och hur de har levt sina liv.
Tillgången till ett större material visar också att inte allt ur en persons liv skrivs på en gravsten.
- Det kan hända att man har putsat en del på den bortgångnes eftermäle när släktingar placerat någon i en familegrav. I andra fall kan man nog säga att man hade en annorlunda självbild än vad som var i verkligheten. Vi har gjort fler upptäckter under arbetet att självbilden var viktig även efter döden och det kan man fundera på varför det är på det sättet, säger Olof Nimhed.
Fler kyrkogårdar
Malin Ekberg kommunikatör vid Södra Tjust pastorat är glad över att kunna presentera att även Ankarsrums kyrkogård kommer att erbjuda en upplevelse för besökare som kan få läsa mer om de begravda ortsborna och vad de har betytt för samhällsutvecklingen på orten.
- Det är jätteroligt att vi han fortsätta projektet som inleddes på nya - och gamla kyrkogården i Västervik, genom att nu också låta en "En kyrkogård berätta" starta i Ankarsrum också, säger hon.
Malin Ekberg säger också att det inte är slut med projektet här.
- Vi vill att alla kyrkogårdar i Södra Tjust pastorat ska delta i projektet, säger hon.
Olof Nimhed berättar att Västerviks museum har inlett ett arbete på ytterligare en kyrkogård i pastoratet
- Det är Misterhults kyrkogård där vi har startat upp ett arbete. Men det tar tid att forska och vi får nog vänta i ett år innan den kyrkogården är klar. Samtidigt kommer vi att fortsätta med att forska om kyrkogårdarna i Västervik och Ankarsrum, säger Olof Nimhed.