Annons:

Ola Helmersson, vid provfiske av Dynestadsjön.

"Jag är försiktigt optimistisk när det gäller Dynestadsjön"

Sedan 2014 har det pågått ett projekt gällande Dynestadsjön i Gamleby, som handlar om att pumpa upp syrefattigt vatten, men som är rikt på näringsämnen, från botten av sjön för att spola ut över närbelägna jordbruksmarker. Ola Helmersson vid hushållningssällskapet i Gamleby är ansvarig för projekter, tycker sig se en positiv trend som framförallt visat sig de senaste åren.

Annons:

I augusti 2021 provfiskade man i Dynestadsjön med garn på olika djup i Dynestadsjön, där Gamlebyviken slutar. Det fångades en hel del fisk vid provfisket.

- Vi fick ett flertal arter vid provfisket, men det är inte fisksammansättningen som är viktig utan på det djup fisken fångats som är intressant, säger Ola Helmersson.

Det har provfiskats i Dynestadsjön vid tre tillfällen 2014, 2017 och i år.

- I år fick vi fisk i näten på djup mellan 3-4 meter. Det fick vi inte första året. Därför är jag lite optimistiskt att projektet kommer att lyckats, även om det tar lång tid, säger Ola Helmersson.

Fortfarande är det så att under sex meter ner i sjön finns det inte någon fisk, där går en gräns där vattnet är syrefritt..

Det fångades mycket stor abborre vid provfisket. Det ger signaler om att fiskarten har haft bra möjligheter till att leka och växa till i Gamlebyviken.

- Abborre över 200 - 300 gram är mellan 4-6 år. De gynnas av varma somrar och det har varit gynnsamt för abborren de senaste åren, säger Ola Helmersson.

Innebär det att abborren har haft bra möjligheter att vandra upp i mindre vattendrag runt Gamlebyviken där de leker?

- Hela Gamlebyviken har haft en bra tillväxt av abborre de senaste åren så det kan vara på det sättet. Den stora fisken som vi fångat vandrar ut och in i Dynestadsjön från Gamlebyviken, säger Ola Helmersson.

Försiktigt optimistisk 

Projektet med Dynestadsjön handlar om att pumpa bort det vatten som finns längst ner mot botten av sjön. Det vattnet sprids ut på åkrar som tillhör Ogestad gård. Där tar växtligheten upp näringsämnen från sjövattnet och på det sättet försvinner en del av näringsämnena från sjön.

- Projektet har pågått i sju år och vi ser en lite förbättring av sjön. De första åren tappade vi ut lite vatten från botten men de senaste två åren har vi tappat ur 200 - 300 tusen kubikmeter vatten ur sjön och nu ser vi en effekt, säger Ola Helmersson.

Räcker de insatserna som ni gör?

- Dynestadsjön är en annorlunda sjö, så tillvida att den har kontakt med havet. Samtidigt är den 17 mete djup längst in vilket gör att den blir som en potta där allt samlas, även näringsämnen. Jag tycker mig ändå se att det blir långsamt bättre, säger Ola Helmersson.

Planen är nu att pumpa ut ännu mer syrefritt vatten från Dynestadsjön.

- Det känns som om det är rätt i slutändan. Jag ser en positiv trend och är försiktigt optimistisk att det går att förbättra Dynestadsjön, säger Ola Helmersson. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt