Annons:

Kommunens kostnad för försörjningsstöd minskar. Att fler personer har ett arbete är ett av skälen till att kommunens ekonomi står stadigt.

Kostnaden för försörjningsstöd minskar kraftigt

Västerviks kommuns ekonomi står stadigt. Det beror på ökade skatteintäkter men även på minskade kostnader. Försörjningsstöd är en av de kostnader som minskar mycket mot vad kommunen budgeterade för under 2020.

Annons:

Efter att den ekonomiska prognosen för 2021, som gjorts efter oktober månad pekar kommunens ekonomi på ett stort överskott, 51,5 miljoner kronor. Till stor del handlar det om att skatteprogosen är bättre än det man budgeterade för.

- Andelen arbetade timmar är högre än vad vi räknade med under 2020 när budgeten antogs. Man ska komma ihåg att vi var inne i en Coronapandemi som vi inte kunde se hur den skulle utveklas när budgeten antogs förra året, säger kommundirektör Anders Björlin.

Det innebär att färre personer är arbetslösa nu än vad kommunen hade lagt i sin budget.

Det i sin tur påverkar kostnaderna för försörjningsstödet.

- Det är mycket lägre än vad vi budgeterat för, säger Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande.

Det är färre som har ansökt om försörjningsstöd, samtidigt som kommunstyrelsen varit restriktivare med att bevilja försörjningstöd.

- Vi ställer tydligare och större krav på de personer som ansöker om försörjningsstöd. För att få försörjningsstöd måste man anstränga sig, säger Dan Nilsson.

Det handlar om att personer som söker försörjningsstöd ska skriva in sig på Arbetsförmedling eller hos Försäkringskassan.

- De som är i behov av försörjningsstöd ska få det men de behöver vara tydliga med varför de är i behov av försörjningsstöd. Är det så att andra myndigheter ska betala ut ekonomiskt stöd till personen så ska de söka stöd där, säger Dan Nilsson.

Han säger att det inte har blivit svårate att få försörjningsstöd av Västerviks kommun, men att de som söker ska göra det på rätt ställe.

- Samtidigt har vi ett gynnsamt läge på arbetsmarknaden, där fler kommer i arbete, säger Dan Nilsson. 

Annons:

Anders Sjögren

anders.sjogren@dagensvastervik.se

0733100831

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt