Annons:

VAB-rekordet slogs under 2021. Foto: MostPhotos

Vab-rekord slaget under 2021 – jämställt uttag närmar sig

Efter ännu ett pandemiår och många förkylningar i omlopp känner nog de flesta föräldrar på sig det – året 2021 blev det år då flest vab-dagar betalats ut hittintills, det visar färsk statistik från Försäkringskassan. Statistiken visar även en större jämställdhet i vabbandet, skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande.

Annons:

Nyligen har Försäkringskassan presenterat statistik om föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning, så kallad vab (Vård av barn). Under 2021 betaldes rekordmånga vab-dagar ut i landet till följd av pandemin, nästan 8,4 miljoner dagar för sammanlagt 840 000 barn. Dessutom visar statistiken att uttaget av tillfällig föräldrapenning går mot en mer jämställd uppdelning mellan föräldrarna. Männens andel av vab-dagarna ökade 2021 till 39,7 procent från 39,2 procent året innan. Skillnaderna i länet är små, och Kalmar län ligger nära rikssnittet.

– Vi brukar säga att det är ett jämställt uttag när den förälder som tagit ut minst tagit ut 40 procent av dagarna. Om vi ser till totalen för vab är det snart ett jämställt uttag, förra året var männens andel av uttagna dagar högre än någonsin, säger analytikern Alma Wennemo Lanninger på Försäkringskassan i pressmeddelandet. 

Fler beviljades graviditetspenning

Förutom att påverka antalet vab-dagar har pandemin även gjort att antalet gravida som beviljas graviditetspenning ökat markant. År 2020 beviljades cirka 24 500 personer graviditetspeng – något som under förra året ökat till närmare 38 000. Anledningen är att Socialstyrelsen i början av året bedömde att kvinnor i senare delen av graviditeten löper större risk att föda för tidigt om de insjuknar i covid-19. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

LEDIGA BOSTÄDER

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt