Annons:

Länet har lägst andel kvinnliga vd:ar i hela landet:

Länet har lägst andel kvinnliga vd:ar i hela landet. Foto: MostPhotos

Länet har lägst andel kvinnliga vd:ar i hela landet: "Måste uppmuntra kvinnor"

Kalmar län har lägst andel kvinnliga vd:ar i hela landet. Snittet i riket är 22 procent kvinnor på vd-poster medan det i länet är blott 14 procent.
– Över tid går vi i rätt riktning, säger Ulrica Bennesved, regionchef på Svenskt Näringsliv i Kalmar län.

Annons:

I Sverige finns nästan 700 000 aktiebolag. Det är i väldigt hög grad män som bossar över dessa aktiebolag. Totalt i Sverige är det nästan åtta av tio som är män. Drygt var femte är kvinna.

I Kalmar län är det lägst andel kvinnor på vd-posten av samtliga län i Sverige. I länet är det endast 14 procent av aktiebolagen som har en kvinnlig vd. Norrbotten har högst andel kvinnor och där handlar det om 28 procent. Det visar siffror från Bolagsverkets register.

Sedan 2013 har det setts en svag ökning av kvinnliga vd:ar och skillnaden är större bland publika bolag än i privata bolag.

– Över tid går vi i rätt riktning, men det går alldeles för långsamt. Vi behöver överlag uppmuntra mer företagande, både manligt och kvinnligt. Det måste bli bättre förutsättningar och drivkrafter för att starta och driva företag. Vi måste också uppmuntra kvinnligt företagande, säger Ulrica Bennesved, som är regionchef för Svenskt Näringsliv i länet.

"Måste öppna upp"

Hon har ingen särskild kommentar till varför Kalmar län ligger lägre än andra län i riket.

– Rent allmänt tenderar man ofta att starta företag i de branscher man verkar i. Om man tittar på de traditionellt kvinnodominerande branscherna som skola, vård och omsorg så är det mindre möjlighet att starta företag inom dessa branscher. Det finns ju väldigt många kvinnor som startat företag inom hushållsnära tjänster, men där finns det en offentlig debatt som kan påverka. Det är viktigt att öppna upp möjligheten för att driva bolag inom de offentliga branscherna. Men varför Kalmar län har mer eller mindre av det vågar jag inte svara på. 

Hur ska man få till en förändring?

– Det finns inget inom forskningen som säger att kvinnliga företagare eller chefer skulle vara mindre framgångsrika. Det handlar om att uppmuntra till fler kvinnliga ledare och blandade arbetsplatser är det bästa. 

Regionchefen ser ett annat bekymmer i Kalmar län. 

– Utifrån åldersstruktur kan man se att Kalmar län har en väldigt hög snittålder på sina företagare. Vi står inför stora generationsskiften och den utmaningen är ännu större här än i övriga landet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt