Att borra en brunn för nära havet kan leda till saltvatteninträngning.
Miljö- och byggnadsnämnden beslutade den 19 januari att avslå en ansökan från en fastighetsägare att borra en brunn för dricksvatten.
Miljö- och byggnadskontoret skriver att kommunen är medveten om att det längs med kusten och i skärgården finns det knappt med bra sötvatten och det är är relativt vanligt att borrade brunnar påverkas av saltvatteninträngning.
I området finns cirka 110 fastigheter, där flera tidigare fått ja till att borra en egen brunn för att hämta dricksvatten, senast var för cirka ett år sedan.
Varför fick den fastighetsägaren rätt att borra en brunn?
- De uppfyllde kriterierna för att få borra en brunn på den platsen de ansökt om, säger Carolina Stalebrant, verksamhetschef vid miljö- och byggnadskontoret.
Det finns redan många borrade brunnar i området och det är också en av anledningarna till att sökande får ett nej.
- Kortaste avständet mellan borrade brunnar ska vara 30 meter, är det tätare ges inte något bygglov, säger Marie Stenmark (M),
Vad är risken med att det tränger in saltvatten i en brunn?
- Får man in saltvatten i sin brunn kan man i värsta fall inte använda vattnet i brunnen. Kommunens lokala föreskrifter är till för att skydda människors hälsa och miljö samt se till att det är god kvalité på dricksvattnet, säger Carolina Stalebrant.