Annons:

Kommunalråd Reidar Svedahl (L) i Norrköping menar att markägare i Tribbhult tar emot Judaspengar. när Statkraft bygger vindkraft på deras mark. En person som ifrågasatt ordvalet har uteslutits i en Facebookgrupp mot vindkraft.

Kommunalråd anklagar markägare i Tribbhult att ta emot "Judaspengar"

Kommunalråd Reidar Svedahl (L) i Norrköping, har engagerat sig i debatten om vindkraft i Lebo, Tribbhult och Lervik, söder om Hjorted. I ett inlägg på Facebookgruppen "Nej till mer vindkraft i vackra Västerviks kommun" skriver han att markägarna tar emot Judaspengar. Något som Bo Göransson i Kalmar, reagerat starkt på och blev avstängd att delta i Facebooksgruppen.

Annons:

Debatten om vindkraften söder om Hjorted har nått längre ut än Västerviks kommun. Många som lägger in inlägg där är från andra kommuner. En av dem som har skrivit på Facebooksgruppens sida, är Reidar Svedahl (L), kommunalråd från Norrköping.

Han skriver: - Svara på hur mycket "Judaspengar" de (markägarna) får vägrar de att göra. 

Inlägget handlar om att markägarna i Tribbhult, som överklagat kommunfullmäktiges beslut i Västervik att anta kommunalt veto mot vindkraft i Tribbhult. Markägarna vill inte svara på hur mycket pengar som de får av Statkraft per verk och år, där ett vindkraftverk placeras.

En person som reagerade starkt på ordet "Judaspengar" var Bo Göransson, från Kalmar.

- Jag tycker inte att man ska använda den typen av ord i den här debatten. Judaspengar står för ekonomisk förmån given som ersättning för föräderi, säger Bo Göransson.

Dagens Västervik kontaktade Reidar Svedahl och frågade varför han skrev så på Facebooksgruppens sida.

Hur tänkte du när du skrev så?

- Man säljer ut andras hälsa och liv för egen vinning, säger Reidar Svedahl.

Vad tänker du om ditt ordval?

- Det var kanske fel ordval, men det var det ord jag kom på så direkt. Jag tycker det är fel agerande när markägare blir rika medan andra blir fattiga och sjuka när vindkraftverk byggs nära deras hem. Jag tycker det är mycket värre, säger Reidar Svedahl.

Blev utesluten

Bo Göransson som reagerade kraftigt på Reidar Svedahls uttalande i Faecbookgruppen blev senare utesluten ur gruppen. Han fick inte längre delta i debatten.

I ett meddelande till Katja Göller som sköter om Facebookgruppen ville ha veta varför han uteslutits från att delta i debatten om vindkraft söder om Hjorted.

- Igår blev jag tyvärr utestängd från er grupp. Jag tycker om att diskutera för-och nackdelar med olika saker i vårt samhälle och du skrev att du gärna debatterar med personer som angav sitt namn. Kan du då berätta varför du/ni stängde av mig från Facebookgruppen?

Han fick svar från Katja Göller.

- OK, jag svarar på din fråga och jag önskar ingen vidare diskussion eftersom jag inte har tid för det. Vi anser att du inte vill läsa på och förstå våra argument och dina kommentarer blev en aning otrevliga. Vår grupp finns för de som vill läsa vår information inte att övertyga någon, skriver Katja Göller.

Vår tidning kontaktade Bo Göransson som berättar.

- Jag kan ha uttryckt mig lite hårt, men det är sakligt, när jag ansåg att ordet Judaspengar inte hörde hemma i debatten om vindkraft, säger Bo Göransson.

Katja Göller svarar DVV via ett mail.

"Bo Göransson har blivit anmäld av flera i gruppen för att han uppfattades som otrevlig. Vi lägger vår energi på annat än att medla".

Annons:

Anders Sjögren

anders.sjogren@dagensvastervik.se

0733100831

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt