Annons:

Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Missade cancer på fyraårig flicka – nu anmäls händelsen

Först vid det tredje läkarbesöket, två månader efter man sökte hjälp första gången, misstänkte läkarna att knölen i den fyraåriga flickans mage var en cancertumör. Nu lex Maria-anmäls händelsen av Region Kalmar län.

Annons:

Chefläkare Charlotte Joborn inom primärvårdsförvaltningen har gjort en anmälan enligt lex Maria efter en fördröjd cancerdiagnos.

Fallet gäller en fyraårig flicka i Kalmar län som sökte hjälp för förstoppningsbesvär och behandlades under två månader med läkemedel mot förstoppning. Vid läkarundersökning upptäcktes en knöl till vänster i magen, vilken initialt tolkades som en avföringsklump, uppger Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

Vid tredje läkarbesöket hade knölen blivit avsevärt större och magen uppsvälld varför patienten remitterades akut till barnklinik med misstanke om buktumör, skriver man. Patienten blev vidare remitterad till Linköping och opererad.

Handläggningen har på grund av försenad diagnostik medfört en risk för allvarlig vårdskada, med risk för tumörrelaterade komplikationer och försvårande förhållanden vid operation, skriver Region Kalmar län i pressmeddelandet.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt