Annons:

JUST NU: Restriktionerna i Sverige förlängs ytterligare

Restriktionerna i Sverige förlängs ytterligare. Foto: Bildbyrån

JUST NU: Restriktionerna i Sverige förlängs ytterligare

Restriktionerna i Sverige förlängs ytterligare. Det meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten på en pressträff i dag.

Annons:

Den 12 januari infördes flera nya restriktioner i Sverige inom flera olika områden. 

Här nedan kan du se samtliga:

* Alla som kan arbeta hemifrån ska göra det.

* Krogar och restauranger med serveringstillstånd ska stänga senast klockan 23.00. Begränsning på högst åtta personer per sällskap införs.

* Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar införs ett maxtak på 50 personer om man inte har vaccinbevis. För allmänna sammankomster mellan 50 och 500 deltagare gäller åtta per sällskap och en meters avstånd mellan sällskapen. 

* Ett allmänt råd om att vuxna ska begränsa antalet nära kontakter inomhus.

* Huvudregeln för utbildning, både universitet och högskolor, är undervisning på plats. Distansundervisning kan användas som verktyg. Salstentor och liknande bör ges vid flera tillfällen för att undvika trängsel.

Nya åtgärder som kräver förordningar och därför införs inom kort:

* Deltagartak på 500 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. 

* Vaccinationsbevis införs på mässor om antalet deltagare överstiger 50 personer.

* På festlokaler eller festbåtar sänks maxantalet från 50 till 20 sittande.

Åtgärder som förlängs:

* Avrådan från deltagande i cuper och läger inomhus.

* Smittskyddsåtgärder inom långväga kollektivtrafik.

* Att använda munskydd när många reser i kollektivtrafiken.

"Måste ligga kvar"

På onsdagen höll regeringen och Folkhälsomyndigheten en ny pressträff, där man meddelade att restriktionerna förlängs till 9 februari. Socialminister Lena Hallengren (S) kallade smittspridningen i landet för extrem.

– Nu har det gått två veckor, och vi kommer därför redogöra för hur vi bedömer läget. Vi har nu rekordhög smittspridning. Dels ökar antalet patienter på sjukhus, dels är sjukfrånvaron hög i samhället. De åtgärder vi infört syftar till att minska antalet kontakter i samhället, vilket i sin tur kommer minska smittspridningen, säger Hallengren.

Om läget tillåter planeras en avvecklingsplan där merparten av restriktionerna kan tas bort den 9 februari. Men ett nytt besked väntas komma nästa vecka.

– Helheten blir följande: restriktionerna måste ligga kvar i två veckor. Om allt flyter på och om läget tillåter kommer restriktionerna avvecklas efter det.

Halv miljon kan insjukna per vecka

Närmare en halv miljon människor kan insjukna per vecka, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Smittspridningen har nått nivåer som vi aldrig tidigare sett i Sverige. Under de senaste sju dagarna har vi registrerat 270 000 fall, och mörkertalet är stort. Vi bedömer att en halv miljon kan insjukna per vecka. Vi bedömer att merparten av åtgärderna kan upphöra den 9 februari. En del åtgärder kommer dock kvarstå ett tag efter det, inte minst åtgärder för att skydda de äldsta och sköraste, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt