Annons:

Kärnkraftverket Oskarshamn 3 tvingas stänga – kan ge högre priser

Kärnkraftverket Oskarshamn 3 tvingas stänga. Foto: Pressbild/OKG

Kärnkraftverket Oskarshamn 3 tvingas stänga – kan ge högre priser

Sveriges största elproducent, kärnkraftverket Oskarshamn 3, tvingas tillfälligt tas ur produktion. Den bränsleskada som rapporterades in i höstas kommer åtgärdas tidigare än vad som var tänkt, meddelar OKG i ett pressmeddelande.

Annons:

Den 15 november 2021 fick den nordiska elbörsen Nord Pool information av OKG om en sekundär bränsleskada i kärnkraftverket Oskarshamn 3 (O3), men som då inte skulle kräva några direkta åtgärder. Ambitionen var att åtgärda bränsleskadan i samband med årsrevisionen 2022 med början den 18 april.

Nu har OKG:s driftsledning dock beslutat att bränsleskadan behöver hanteras tidigare än så och planerar därför att ta Oskarshamn 3 tillfälligt ur drift mellan den 19 februari och den 27 februari.

Kan ge höjda elpriser

Oskarshamn 3 är en av världens största kokvattenreaktorer med en maximal effekt på 1 450 MW, vilket är mer effekt än de nedlagda reaktorerna O1 och O2 gjorde tillsammans.

Kärnkraftverket brukar med jämna mellanrum tas ur bruk för genomgång och service.

Enligt OKG ger den skada som har upptäckts inte några risker för människor eller miljö.

Däremot skulle en effekt av stängningen kunna bli höjda elpriser – allt beroende på väder och omvärld, enligt Patrik Svensson på Svenska Kraftnäts presstjänst.

– Ja så är det. När stor elproduktion försvinner i södra Sverige och vi minskar överföringskapaciteten blir vi dubbelt mer importberoende, säger han till SVT Småland.

Fakta

BRÄNSLESKADOR:

Bränsleskador kan inträffa när partiklar oavsiktligt hamnar i reaktorbassängens processvatten där bränsleelementen förvaras. En liten partikel kan skava hål i bränsleinkapslingen och orsaka läckage.

Bränsleskador har ingen påverkan på människor eller miljö.

Källa: OKG

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt