Annons:

FHM:s nya scenarier pekar på en fortsatt minskad smittspridning samtidigt som man flaggar för en ny hypotetisk virusvariant som kan dyka upp i mars. Foto: MostPhotos

FHM utesluter inte ny smittsam virusvariant under våren

Folkhälsomyndighetens nya scenarier pekar på en fortsatt minskad smittspridning under våren. De kan dock inte utesluta en ny virusvariant, lika smittsam som omikron, och med möjlig smittotopp i mitten av maj. 

Annons:

Folkhälsomyndigheten har presenterat två nya scenarier för våren som sträcker sig från i dag och fram till 20 maj för att visa hur pandemin kan komma att utveckla sig. 

Enligt scenario 0, den mest sannolika utvecklingen, bedömer man att smittspridningen minskar snabbt för att sedan plana ut i februari och hålla sig på låga nivåer fram till sommaren. 

”Vi är i ett nytt läge i pandemin där det finns ett brett immunologiskt skydd i befolkningen, eftersom många är vaccinerade och har haft infektionen. Även om smittan skulle öka igen så är det osannolikt att många skulle drabbas av svår sjukdom”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett uttalande på FHM:s hemsida. 

Utesluter inte ny smittsam virusvariant

Det andra scenariot utgår från att en hypotetisk ny virusvariant av särskild betydelse utvecklas och introduceras runt den 20 mars. Den spås vara lika smittsam som omikron och nå sin kulmen i mitten av maj. Folkhälsomyndigheten bedömer inte utvecklingen i scenariot som trolig, men den går inte att utesluta. 

”Därför är det viktigt att man har en fortsatt hög beredskap inom hälso- och sjukvården och omsorgen. En god följsamhet till hygienrutiner är grunden för att förebygga smittspridning. Genom att fortsätta med nationell övervakning och testning inom vård och omsorg kan vi se förändringar i smittspridning och vårdbehov, och även upptäcka nya virusvarianter”, säger Anders Tegnell.

Nya smittspridningsscenarier presenteras den 20 april. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt