Annons:

Så ser barn- och utbildningschefen på JO-kritiken mot gymnasiet

Barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson menar att man tar till sig av kritiken från JO. Foto: Arkivbild

Så ser barn- och utbildningschefen på JO-kritiken mot gymnasiet

JO riktar kritik mot Barn- och utbildningsnämnden i Västervik efter att skolledningen på gymnasiet 2019 skickat ut sms till elever med hot om indragna stipendier om inte lånedatorer lämnades tillbaka. Barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson svarar här på kritiken och menar att man tar den till sig. 

Annons:

Igår rapporterade vår tidning om att Barn- och utbildningsnämnden i kommunen fått kritik av JO gällande ett ärende under 2019 där gymnasieelever blivit hotade med indragna stipendier om de inte lämnade tillbaka de datorer de lånat under studietiden. Eleverna hävdade att de enligt ett tidigare avtal hade rätt att köpa ut datorerna efter studietiden, men att avtalet sedan brutits av skolan.

Efter att skolledningen skickat ut ett sms till berörda elever och meddelat att de stipendier som eleverna lovats skulle dras in om inte datorerna återlämnades senast dagen därpå lämnade eleverna in datorerna, men en anmälan till JO inkom senare. JO valde att inte pröva tvisten om datorerna, men riktar nu kritik mot att skolan hotade med indragna stipendier.  

Kommunens barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson menar att man tar kritiken till sig. 

Hur kommer det sig att det här sms:et med hot om indragna stipendier skickades? 

– Min bedömning är att det var i en ambition att göra allt man kan för att få tillbaka de datorer som var skolans, för att säkra tillgången på datorer till kommande elever så att de inte skulle riskerar att bli utan.

Enligt JO strider hotet om indragna stipendier mot regeringsformens krav på saklighet, samt att ett gynnande förvaltningsbeslut ändrades, vilket inte är tillåtet. Hur ser ni på kritiken? 

– Vi tar givetvis till oss kritiken och tar den med oss. 

Kommer det här ändra något i hur ni hanterar liknande ärenden framöver? 

– Vi hoppas först och främst att vi inte kommer hamna i en sådan situation som med lånedatorerna igen, det är det första så klart. Skulle vi mot all förmodan ändå hamna i en liknande situation så har vi JO-utslaget med oss. Vi kommer att titta igenom utslaget mer i detalj framöver och tar givetvis till oss det som JO har skrivit.  

Här finns vår tidigare artikel om JO-kritiken att läsa

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt