Ingen förändring i menyn på grund av de ökande matpriserna sker i nuläget. Foto: MostPhotos/ Genrebild
Matpriserna har de senaste åren ökat. Under 2022 har priserna fortsatt stiga, och ökningen förväntas fortsätta under året. Högre produktionskostnader, bränslepriset och kriget i Ukraina är bidragande orsaker.
Hos kostenheten i Västervik som dagligen serverar uppemot 7000 portioner i skolor, förskolor och äldreomsorgen märks prisökningen.
– Ja vi märker det på fakturorna nu, att det har ökat med 8 – 20 procent på det mesta. Det ligger som det gör över lag ute i handeln, säger kostchef Gina Svensson.
Pasta, mejerivaror, kött, kyckling och kaffe är exempel på varor som kostenheten köper mycket av och som ökat kraftigt i pris
Kommer ni göra förändringar när det gäller menyn eller recept?
– I dagsläget gör vi inga förändringar. Det är att vi får prata med BUN och socialförvaltningen eftersom vi fakturerar för portionerna. Men vi har inte börjat fundera på något annat.
I andra kommuner, som Vimmerby till exempel, har man bestämt sig för att ändra i recepten där man minskar på kött och ökar andelen grönsaker och rotfrukter – kan det bli aktuellt att göra även här?
– Inte som det ser ut nu. Vi har redan sett över recept och menyer, men det är ett långsiktigt arbete som vi jobbat med i många år eftersom priserna har ökat markant de senaste åren. Vi har gjort justeringar, men inte minskat ned på kött just. Det handlar mer om att vi erbjuder alternativ, både en alternativ rätt och en vegetarisk. Dessutom har vi ”kökets alternativ” som inte står på menyn, så där kan vi tänka lite mer ekonomiskt.
Hur tänker ni framåt, kommer ni göra förändringar framöver?
– Fram till sommaren fortsätter vi så här, sedan tar vi nya omtag. Nästa prisjustering har vi i maj så vi får se hur det är då utifrån tillgång, om det skulle bli någon brist på något som vi ser då. Men inte i dagsläget.