Annons:

Fastighetsägaren anmäler kommunen till JO – ”Vissa personer värda mer än andra”

En man i Västervik anmäler kommunen till JO. Foto: Arkivbild

Fastighetsägaren anmäler kommunen till JO – ”Vissa personer värda mer än andra”

Åsikterna kring placeringen av reservfärjan Gotlandia vid Skeppsbrokajen i Västervik har varit många. En av rösterna som protesterat mot placeringen är Gösta Christiansson som äger en hyresfastighet vid kajen och nu anmält kommunens hantering av ärendet till JO.
– Jag har aldrig varit med om att man blir behandlad av en kommun på det här sättet, säger han.

Annons:

Igår anlände färjan Gotlandia till Skeppsbrokajen för att förmodligen ligga där mer eller mindre hela sommarsäsongen. Gösta Christiansson är fastighetsägare i området och har protesterat mot placeringen av färjan, både å sina egna och hyresgästernas vägnar. Fastighetsägaren menar att färjan både förstör utsikten, kulturmiljön och riskerar att öka buller och oljud för de boende i husen vid kajen. 

Nu JO-anmäler Christiansson kommunen för deras hantering av ärendet som han menar är under all kritik.

– Jag har flyttat hit ganska nyligen och tidigare har jag haft kontakt med kommuner i andra städer, men jag har aldrig varit med om att man blir behandlad av en kommun på det här sättet. De har ett väldigt märkligt sätt att bete sig. 

"Gör sig totalt oanträffbara"

Till att börja med har det varit svårt att få kontakt med beslutsfattare på kommunen, menar Gösta Christiansson.

– Man fattar ett beslut och går ut och talar om vad man ska göra, men sedan går de inte att få tag i. De gör sig totalt oanträffbara och det skapar oro. 

När han sedan begärde ut all mailkonversation mellan kommunen och Destination Gotland tog det lång tid att få svar trots att han påtalade skyndsamhetsprincipen. Christiansson menar också att han bara fått ut en liten del av mailkonversationen.

”Kommunen lämnar inte ut alla de dokument som efterfrågats. Av vilken anledning kan man bara spekulera kring. Dokumenten är offentlig handling och ska skyndsamt lämnas ut. Så har inte skett. Man har heller inte brytt sig om skyndsamhetskravet. Efter att beslut tagits har ansvariga konsekvent inte svarat i telefonen eller ringt tillbaka till oroliga boende berörda i området.” skriver han i JO-anmälan. 

 "En markering"

Enligt vad Christiansson fått höra har en annan fastighetsägare i området fått komma med synpunkter, och även fått gehör för vissa krav.

– Det är märkligt i det socialdemokratiska Västervik att vissa personer är värda mer än andra. 

Anmälan gäller alltså inte placeringen av färjan, utan hur kommunen hanterat ärendet. 

– Det är en markering. Det är ändå en kommun och då ska man ta hänsyn till allas intressen. Man ska lyssna på alla människor, säger Gösta Christiansson.

Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) ger sin syn på anmälan och anklagelserna här.

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt