Annons:

Mánja Waltman som bor i Överum vill jobba för en lag där ungdomar tvingas stanna hemma sena kvällar och nätter. Foto: Privat

Hon vill införa utegångsförbud för barn och unga - "Integriteten inte viktigare än vår säkerhet"

Överumsbon Mánja Waltman har tröttnat på skadegörelsen i samhället och tycker att det daltas för mycket med ungdomar som är ute på sena kvällar och nätter. För att få bukt med problemet har hon ett förslag som av vissa kanske kan ses som kontroversiellt – utegångsförbud för barn och unga efter kl. 22 på kvällen. 

 

 

 

 

 

 

 


Annons:

Mánja Waltman bor sedan många år i Överum. Den senaste tiden har hon förfasats över att barn och ungas busstreck i samhället övergått i vad hon liknar vid vandalism. Graffiti, trasiga fönsterrutor och förstörelse av både kommunal och privat egendom har blivit allt vanligare, menar hon. 

– De är totalt respektlösa och skriker och förstör saker med illvilja. Två gånger har de klättrat upp på taket till skolan och förstört skolans kylaggregat. Mat för sammanlagt 20 000 kronor har förstörts. Och när det renoverades, då gick de och tog bort plankor i byggställningarna. Det hade kunnat sluta illa om byggarbetarna inte märkt det. De utsätter både sig själva och andra för fara. 

Mánja har själv blivit utsatt för förstörelse, och har fått betala 2000 kronor när fönsterrutor i hennes hus krossats. En stor summa för en pensionär, menar hon. Nu måste det sättas in drastiska åtgärder för att få bukt med förstörelsen tycker Mánja. 

– Till mig har man sagt att man har möte varje månad med socialtjänsten, polis och skola. Men det här konfererandet hjälper inte. Man måste ta tag i saker. Det är på det här viset man uppfostrar kriminella, när barnen inte behöver ta konsekvenser för det de gör. 

Idé om utegångsförbud från Tyskland

Idén om utegångsförbud för barn och unga menar Mánja att hon fått när hon sneglat på hur man gör i Tyskland. 

– Jag har fått idén från Tyskland, där har de haft så länge, att ungarna ska vara hemma på kvällarna. Har man skolbarn upp till tolv år så ska de vara hemma kl. 21, och alla barn under arton år ska vara hemma kl. 22. De får inte vara ute på nätterna. 

 Att ge barn och unga utegångsförbud skulle inskränka på barn och ungas integritet menar många, men det är något Mánja inte ger mycket för. 

– Jag tycker att vi måste strunta i att prata om integritet, den är inte viktigare än vår säkerhet. Om vi är döda, vad spelar då integriteten för roll? Man ska ha begränsad utegång nattetid. Vad ska ungarna göra ute då? Det här skulle dessutom höja skolresultaten, tror hon. 

Vill se lagförslag

Nu tänker Mánja jobba hårt för att hennes förslag ska bli lagförslag. Hon har redan kontaktat politiker i riksdagen och hoppas att någon ska vilja skriva en motion om förslaget. 

– Jag bryr mig om ungdomarna och jag tycker verkligen om dem. Kostnaderna är så talande nu att det verkligen är dags att göra något. Man måste ändra hela systemet. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt