Annons:

  • Vd:n Joacim Johansson är väldigt glad över att ha öppnat för säsongen. Foto: Simon Henriksson

  • Alla teatrar rullar som vanligt från och med öppningsdagen i år.

Nu har ALV öppnat för säsongen – med fullt utbud: "Vinden har vänt"

Barnvagnarna var många. Glädjen i ansiktet stort. För första gången sedan pandemin har Astrid Lindgrens Värld öppnat för en ny säsong helt utan restriktioner.
– Det känns superroligt, säger vd:n Joacim Johansson.

Annons:

2019 blev ett rekordår för Astrid Lindgrens Värld med enormt många besökare. Att två mycket svåra och mörka år skulle lägga sig över parken kunde ingen förutse då.

Men nu är alla pandemirestriktioner långt borta och på fredagen slog ALV upp portarna till en ny restriktionsfri säsong. 

– Det känns verkligen superroligt att vi kan göra det och hålla öppet som vi har varit vana vid, säger vd:n Joacim Johansson.

Han smög själv omkring i parken och njöt av att se så många komma till parkens allra första dag. Årets stora nyhet är att programutbudet är likadant för hela säsongen.

– Vi skippar hela försäsongen i år och kör allt från start. Det är något vi har talat om i ett antal år nu och bestämde oss för att göra slag i saken. 

Hur tror du att det kommer påverka?

– Vi ser redan nu en påverkan. Många säger det till oss när de ringer och bokar, att då kan de komma tidigt i år. Det är viktigt för oss att inte bryta illusionen och det har vi gjort lite varje gång vi haft parken öppet samtidigt som vi repeterat. Jag tror det kommer bli så här i fortsättningen, även om vi bara haft öppet en halv dag, säger han och skrattar:

– Vi ser många fördelar med det. Utmaningen ligger i att barnen måste vara mycket tid från skolan för att hinna repetera. Det är också en utmaning tidsmässigt, men nu hade vi en väldigt snäll vinter och då gick det bra. Vi kommer nog fortsätta så. Vi tittar ju också på om vi ska bygga någon ny miljö eller byta ut någon miljö, men det är inget som är bestämt.

"Varit supertufft"

Stämningen var god och många Vimmerbybor samt både utländska och inhemska gäster var på plats för att besöka parken.

– Jag har träffat många stadsbor och återkommande gäster. Många är glada att det är som det brukar vara och att man kan gå runt som man vill. Jag såg en del tyska gäster som kom redan i går. Gästerna är så glada och många har hjärtat hos oss. De har tänkt mycket på oss och det är härligt.

Hur känns det att kunna göra det här efter de här två pandemiåren?

– Det har varit supertufft, men det härliga med människan är att man glömmer snabbt. Man tänker mer framåt än bakåt. Det finns inget som inte pekar på en rekordsäsong och det gäller hela stan. Många i besöksnäringen och bland boendeanläggningarna är extremt positiva och ser fram emot en riktigt fin sommar. Många är verkligen engagerade och glada att vi får öppna. Det betyder mycket för stan och många drar nytta av det.

Hur många besökare blir det i år?

– Målbilden är över en halv miljon i parken igen och 40 000 besökare på Näs. Jag ska inte ta ut något i förskott, men det hoppas vi på och det ser lovande ut.

Vid 11-tiden hade cirka 900 personer besökt parken. Förväntningarna för hela dagen låg på 2 000 personer. Under säsongen kommer ALV ha cirka 550 medarbetare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt