Annons:

JUST NU: Apkoppesmittan klassas som allmänfarlig sjukdom

Regeringen har beslutat att apkoppor ska klassas som en allmänfarlig sjukdom. Det meddelade socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande under fredagen. Foto: Bildbyrån

JUST NU: Apkoppesmittan klassas som allmänfarlig sjukdom

Regeringen har fattat beslut om att klassificera den mycket ovanliga sjukdomen apkoppor som allmänfarlig sjukdom. 

Annons:

En person i region Stockholm har bekräftats smittad med apkoppor och ett tiotal fall har rapporterats in från Europa under våren. De upptäckta fallen verkar ha smittats via nära kontakt och via sexuella kontakter mellan män som har sex med män. Även om smittan inte bedöms som högsmittsam är det viktigt att information om sjukdomen når ut, och att sjukvården är beredd på att hantera misstänkta fall. Det meddelar regeringen. 

Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare i regionerna undersöker om det finns fler fall i Sverige och arbetar för att identifiera och bryta eventuella smittkedjor.

”Genom klassificeringen ges tillgång till att vidta smittskyddsåtgärder som syftar till att förhindra ytterligare spridning. Det är också viktigt att information når ut till riskutsatta grupper och att sjukvården är beredd på att hantera och smittspåra misstänkta fall. Regeringen följer frågan i dialog med Folkhälsomyndigheten”, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt