Annons:

  • Linda Åkerman är en av undersköterskorna på Annagården. Foto: Privat

De kräver högre löner – nu ska de gå upp i fullmäktige: "Kan inte ignorera oss"

Ny statistik visar att kommunen ligger riktigt risigt till i en jämförelse av löneläget för undersköterskor. Ett 30-tal har skrivit under ett lönekrav för Annagårdens undersköterskor och nu ska de upp i fullmäktige.
– Politiken kan inte ignorera oss, säger Linda Åkerman, en av undersköterskorna.

Annons:

I februari lämnades lönekravet med 30 namnunderskrifter över och politiker från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet bjöds in att gå bredvid personalen under en arbetsdag. 

Men den gången kom ingen. Därefter har centerpartisten Eva Olsson besökt Annagården. Men undersköterskorna har tröttnat på tystnaden och vill få 5 000 kronor mer i månaden. Sex av undersköterskorna kommer delta vid måndagens fullmäktige.

– Susanne Johansson kommer föra vår talan under fullmäktige. Det vi känner är att Annagården successivt utvecklats till ett minisjukhus. Vi är den korttiden i Västervik dit man tar patienterna efter sjukhus, när de är för sjuka för att kunna komma hem. Många av dem är jättesjuka och det är mycket komplicerade sår och så vidare. Annagården har utvecklats jättemycket och vi har blivit så duktiga, men vi får ingen kompensation eller ersättning för det, säger Linda Åkerman, som talar för gruppen med oss inför fullmäktige.

"Inte fått någon respons"

Hon tror inte att politikerna förstår eller inser vad undersköterskorna på Annagården gör. 

– Det är jättesvårt att förklara det för oss, men det har blivit som ett minisjukhus. Om de ska stänga en avdelning hos oss och då använda Vapengränd – nej, det funkar inte. Vapengränd kan inte ta våra patienter. Facket kan inte förhandla åt oss, så därför vi gick ihop i princip allihopa och bjöd in politikerna för en rak diskussion, men vi har inte fått någon respons från dem. 

På Annagården finns 30 vårdplatser på tre olika avdelningar. Linda Åkerman visar en lista över alla de kunskaper som undersköterskorna på Annagården har utöver standardkompetensen.

– Det handlar om venös provtagning, katetersättning, benlindningar, komplicerade sår, utöva rehabövningsprogram och utföra en god palliativ vård – bland annat. Våra patienter kan inte placeras på Vapengränd, då blir det stopp i flödet från sjukhuset. Patienter kommer bli kvar när vi inte kan ta emot dem.

"Lägst i hela Sverige"

Så sent som i torsdags äskade socialnämnden om ytterligare 25 miljoner kronor. 16 av dessa miljoner är för en extra lönesatsning på just undersköterskor.

– Jag vill inte gå in på några siffror, men vi känner att vi har problem att få tag i medarbetare året runt och vi behöver satsa när det gäller löner, sa Ingela Svensson (C), ordförande i nämnden. 

Men hur lågt Västerviks kommun ligger till i jämförelse med andra vill varken hon eller socialchefen Joakim Nyman gå in på. Kommunalarbetaren gjorde nyligen en genomgång kring löneläget och då hamnade Västervik bland de sista i landet bland kommunala undersköterskor.

– Vi lägger lägst i hela Sverige och vill ha 5 000 kronor mer i månaden per anställd. Det är inte för att vara taskiga mot andra eller att någon annan enhet skulle vara sämre, men vi är ett minisjukhus och har höjt kompetensen så mycket att vi måste få ersättning för det, säger Linda Åkerman och fortsätter:

– Vi vill att de öronmärker pengarna till oss, men det har de inte gjort och kommer säkert inte att göra det... Men de borde vara rädda för att förlora oss. Bemanningssjuksköterskor kostar kommunen jättemycket pengar, men de har börjat dra efter oss nu också. De betalar betydligt mer. Förr var det Norge som drog, men eftersom vi på Annagården har den kompetens vi har så är vi jätteattraktiva. Vi skulle få mycket mer i lön om gick över till bemanningsföretag, men vill de behålla oss så får de kompensera oss för det. 

Tror du att det kommer få någon effekt av att ni deltar på allmänhetens frågestund på fullmäktige?

– Jag hoppas ju att det påverkar. Ju mer vi syns i media och på fullmäktige desto svårare borde det bli för politikerna att ignorera oss. Vi vill att de ska komma ned och se hur det ser ut hos oss. Jag hoppas att det blir någon form av förhandling och att vi inte blir fullständigt ignorerade.

Här nedan kan du se deras frågor på kvällens fullmäktige.

Fakta

Fråga 1: Dom förslag vi hört från socialchefen för att förbättra vårdarbetet och även göra det attraktivare, bättre arbetsmiljö och mer personal måste träda i kraft nu. Som läger är nu är vi en vårdkris som måste lösas. Hur tänker ni där?

Fråga 2: Hur bemöter ni våra krav på löneökning för oss på Annagården?

Fråga 3: Vi undersköterskor har personligen med skriftlig inbjudan bjudit in Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Centerpartiet för att någon från dessa partier ska få en inblick i hur och vad vi gör och hur vårt arbete ser ut på Annagården. Hur ställer ni er till det?

Fråga 4: Hur kommer det sig att det blivit så illa att ni gått med på att era undersköterskor är sämst betalda i hela Sverige?

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt