Annons:

Ska boendet renoveras – eller ska man bygga helt nytt?

Ska Annagården renoveras eller ska det byggas helt nytt? Bilden är en genrebild.

Ska boendet renoveras – eller ska man bygga helt nytt?

Korttidsboendet Annagården bedöms vara omodernt. Men det kan bli dyrt att renovera – och nu lyfts alternativet att bygga helt nytt. 

Annons:

När det nya äldreboendet Åbylund står klart är det endast Annagården som inte fått en ordentlig ansiktslyftning i kommunen. 

– Det har varit en lång resa med att modernisera och renovera. Det är fantastiskt skönt att vi kommit så här långt, säger socialchefen Joakim Nyman. 

Annagården fungerar som korttidsboende och har gjort så i många år. Äldre, som precis varit på en sjukhusvistelse, kan hamna där en tid. Dock finns ett stort behov av att fräscha upp Annagården. Arbetsmiljön är egentligen inte tillräcklig i dagsläget.

– Vi måste göra något med Annagården, säger Maud Ärlebrant (KD), ordförande i socialnämnden. 

– Det är trånga toaletter och ingen bra arbetsmiljö. Vi ser att det behövs allt mer underhåll för att kunna överleva och det är en sådan sak vi flaggat upp, säger Joakim Nyman.

Hyran kan öka ordentligt

Nämnden betalar närmare två miljoner i hyra om året. Att renovera lokalerna skulle enligt Bostadsbolagets kalkyl göra att kostnaden årligen stiger till 7,5 miljoner kronor. Därför kommer ett helt nytt alternativ in i leken.

– Det finns vissa frågetecken kring renoveringen och därför skickade vi tillbaka det till Bostadsbolaget. Vi vill veta vad en nybyggnation skulle kosta och få ritningar på det för att kunna jämföra. Det är en rätt rejäl hyreshöjning, så vi vill se för- och nackdelar med detta och om det blir billigare att bygga nytt, säger Ärlebrant.

Nu ska Bostadsbolaget få i uppdrag att ta fram en programhandling för att bygga nytt. Men när ett beslut kan komma är oklart. 

– Vi måste se ett förslag först och kan inte ta ställning i dag. Det ska arbetas fram ett alternativ och det är svårt att säga hur lång tid det kan tas.

En huskropp används till studentboenden. Vad som händer med det är för tidigt att säga.

– Det är en ickefråga än så länge eftersom inget beslut togs om Annagården nu.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt