Annons:

Yxernvännen jublar:

Tino Åberg tillsammans med Älvräddarnas Christer Borg vid ett möte i Frödinge 2017. Foto: Simon Henriksson/Arkiv

Yxernvännen jublar: "Både jag och sjön har vunnit"

Den omtalade vattendomen från 1938 är snart ett minne blott. Tino Åberg, som varit ansiktet utåt för kampen för sjön, jublar förstås.
– Naturligtvis är jag jätteglad. Yxern kan åter bli en fri sjö, säger han.

Annons:

I mitten av 2010-talet var Tino Åberg väldigt ofta i media. Han slogs stenhårt för sjön Yxern och för att vattendomen från 1938 skulle försvinna. 

De senaste åren har han synts allt mindre i media och detsamma gäller situationen för Yxern. På onsdagen kom domen från mark- och miljödomstolen, som helt går på Vimmerby och Västerviks kommuners linje. 

Det innebär att den ålderdomliga vattendomen snart kan vara ett minne blott.

– Jag fick domen skickad till mig vid lunchtid i dag. Naturligtvis är jag jätteglad. Det är det här jag kämpat för hela tiden. Yxern är åter en fri sjö och det är så fantastiskt, säger Tino Åberg.

Domen från mark- och miljödomstolen kommer nästan på dagen 84 år efter att den gamla vattendomen trädde i kraft. 

– Det är fantastiskt i sammanhanget. Jag är jätteglad över det här.

"Gjort ett jättejobb"

Att det har tagit tid att komma till den här punkten är bra, menar Tino Åberg.

– Det har varit mycket arbete med en teknisk beskrivning och en miljökonsekvensbeskrivning. Det är det som ligger till grund för mark- och miljödomstolens dom och hade det inte varit bra gjort eller väl avvägt, så hade man fått börja om igen. Man har gjort ett jättejobb med det här och det är kloka människor som har gjort det här.

Vändpunkten i hela processen var ett möte på kommunhuset i Västervik 2016, anser Yxernvännen.

– Öppningen i hela Yxernfrågan var det här mötet med Vimmerby och Västerviks kommun. Därefter presenterades en förstudie och det blev vändpunkten och startskottet. Innan det stod det still och höll på så årtionden. Man tömde sjön på vatten och sa bara att man följde domen. Det viktigaste var att kommunerna tog upp frågan på dagordningen. Jag vet inte hur många möten det har varit i både Frödinge och Totebo, men det är jättebra att det har fått ta tid.

"Stor vinst för djurlivet"

En person inom en av kommunerna har berättat för Tino Åberg att man aldrig hade kommit dit utan honom.

– Det är värmande ord, men jag ser det bara som att jag är en del i ett större sammanhang. Jag gav allt jag hade och lite till för att komma så långt som jag kunde. Mitt mål var att frågan skulle på dagordningen och tas på allvar.

Hur ska du fira det här?

– Fira ska jag göra, men jag får inte dricka alkohol med min cancerbehandling och jag röker inte heller. Men på något sätt ska vi fira det här. Jag ser det som en stor vinst för djurlivet i och runt Yxern. Även för alla som bor och lever runt sjön. Det är svårt att fatta att sjön ska bli fri efter 84 år. 

Både du och sjön har vunnit kan man säga?

– Det kan man verkligen säga.  

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt