Annons:

Regionen inför midsommar:

Regionen betonar att pandemin inte är över inför midsommar. Foto: MostPhotos

Regionen inför midsommar: "Pandemin är inte över"

Snart vankas midsommar. En helg där många människor träffas vid större sammankomster. Då påminner regionen om att pandemin inte är över.

Annons:

Både antalet insjuknade och inlagda i covid-19 fortsätter att ligga på en låg nivå. Dock betonar Region Kalmar län att pandemin inte är över. 

Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelins uppmaning är att stanna hemma om man är sjuk. Det gäller inte minst under midsommarhelgen, då många människor träffas eller vid större publika evenemang under sommaren.

– Riskerna ska inte överdrivas men heller inte negligeras. Smittan finns i samtliga länets kommuner även om det rör sig om få fall. Vid större sammankomster kan dock smittan ta fart igen, säger Lisa Labbé Sandelin och pekar exempelvis på Sweden Rock Festival som en smittkälla.

Större folksamlingar innebär alltid en risk för smittspridning, oavsett om det är i Sverige eller utomlands.

– Den senaste omikronvarianten BA.4 som haft stor spridning i USA och Storbritannien har också upptäckts i vårt län. Även om man tidigare varit sjuk i covid finns risken att man kan bli sjuk igen av denna variant. Den är dessutom mer smittsam än tidigare varianter, säger smittskyddsläkare Staffan Sylvan.

Dessa ska alltid provta sig

Någon generell testning av personer med symtom förekommer inte längre. Däremot provtas personer som är så sjuka att de är i behov av sjukvård. Personal inom vård och omsorg ska alltid provta sig vid symtom för att skydda riskgrupper.

"Uppmaning är fortsatt att den som ännu inte vaccinerat sig mot covid-19 bör göra det för att undvika allvarlig sjukdom. Det går att boka tid för vaccination vid länets hälsocentraler via 1177.se. När det gäller den fjärde dosen är det än så länge endast personer som fyllt 65 år eller befinner sig i en riskgrupp som kan få denna", skriver regionen. 

I början av hösten kommer en fjärde dos också att erbjudas alla över 18 år. Personer som fyllt 65 år och personer i riskgrupper som fått en fjärde dos rekommenderas då ytterligare en påfyllnadsdos.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt