Annons:

Joacim Johansson är mycket nöjd med det nya bostadskvarteret i "Den lilla staden". Foto: Ossian Mathiasson

Joacims stora glädje över nya kvarteret: "En nivå till"

Astrid Lindgrens Värld öppnar under morgondagen ett helt nytt kvarter i ”Den lilla staden”. 

– Vi är sjukt stolta över det som görs och det är en nivå till vad gäller kvalitén om man jämför med tidigare etapper, säger vd:n Joacim Johansson. 

Annons:

Astrid Lindgrens Värld är nu mitt uppe i sin största satsning på dels ett nytt boende, i form av två nya kvarter i ”Den lilla staden” med totalt 52 hus, och dels 200 nya ställplatser på den gamla halkbanan vid parkens utfart. 

Joacim Johansson berättar att den tredje etappen har delats upp i två delar, den södra och den norra. Första delen i tredje etappen står nu klar och det nya kvarteret består av 28 huskroppar och 41 uthyrningsbara objekt precis i anslutning till parken. 

– Vi är så långt komna att de första gästerna kommer i morgon. Vi öppnar den södra delen nu och den norra delen kommer stå klar till maj 2023, säger Joacim Johansson. 

"Oerhört medvetet val"

Delen som nu öppnas innehåller 200 bäddar och det är ungefär lika många bäddar i nästa del av tredje etappen. 

– Vi fixade inte allt på ett år utan vi behövde verkligen dela upp arbetet. NCC har kommit en bra bit med att plattgjutning och rörläggning och tar nu byggsemester, säger han. 

Astrid Lindgrens Värld har upplevt en brist på bäddar och Johansson berättar att man vill att det ska vara så enkelt och smidigt som möjligt för gästerna att komma på besök. 

– Nu när vi inviger den södra etappen kommer det bli omkring nästan 1 400 bäddar och när vi är klara med nästa del blir det omkring 250 bäddar till. 

Sommaren 2017 stod den första etappen av ”Den lilla staden” klar med 30 hus och året därpå stod ytterligare 42 hus i olika färger och storlekar färdiga. 

– Det är oerhört medvetet val om att boendet är ett område som vi ska prioritera. Vi skulle kunna ha runt 2 000 bäddar och fylla det. För att vara en så internationell destination och ha så förhållandevis lite gästbäddar i en stad var konstigt när jag kom till Vimmerby för nio år sedan. 

Fler etapper är att vänta

Johansson avslöjar under pressträffen att det inte är ALV:s sista etapp. 

– Det är inte tidsbestämt för när nästa etapp kommer göras. Vi har några olika alternativ, men jag väljer att spara på svaret om var. Vi har absolut planer på var vi kan tänka oss att bygga. För oss är det viktigt att knyta samman upplevelse och boende i ett. 

Den beräknade prislappen för etapp tre var 180 miljoner, men det blir lite dyrare än väntat. 

– Med tanke på världsläget är det nästan tio miljoner kronor till som det har kostat. Stålpriset och mycket annat har varit helt galet. Vi har just nu inte haft ett bra läge att bygga. 

Vad känner du kring fördyringen?

– En del av fördyrningen är för att vi har gjort investeringen större så det är inte bara prisökningar. Vi har vårt område för husvagnar och husbilar med i den här summan. Vi hade planerat för 150 platser och såg att vi fick in 200 platser, då bygger vi för framtiden och tar 50 platser till. Markjobb och elstolpar till husbilar och husvagnar är inte gratis. 

"God investering över tid"

Med tanke på utfallet av tidigare boendeutveckling så tycker Johansson att det kommer bli en lyckad investering. 

– Det vi är på väg med vår anläggning är att förflytta oss från att vara en park som har öppet 10-18 till att ha en anläggning som har öppet dygnet runt. Vi får en annan gästförväntan när vi höjer kvalitén. Som gäst förväntar man sig att vi finns tillgängliga på ett helt annat sätt och man förväntar sig en annan service i dag. Det handlar om att alla vi i organisationen behöver förflytta vår tanke till att förstå att vi är på väg dit. Det är en fantastiskt rolig resa vi är ute på. 

– Under alla mina år i besöksnäringen är boendesatsningar en god investering över tid, framför allt när det är nära upplevelsen.

NCC är huvudentreprenör och många lokala företag har funnits med under hela resan.

– Det har vi i vår policy, att vi gärna ser att vi använder våra lokala företagare. De som har varit med på tidigare etapper vet hur vi vill ha det och att vi är noga med detaljerna. Vi gör det på riktigt och då är det bra att ha samma folk med sig. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt