Annons:

Astrid Lindgrens Värld hade 81 000 besökare i juni, ett tapp med 30 000 gäster jämfört med samma månad under rekordåret 2019. Foto: Ossian Mathiasson

Färre besökare än väntat på ALV i juni – stort tapp jämfört med rekordåret

Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby hade 81 000 besökare i sagoparken under juni månad. 30 000 färre gäster i jämförelse med samma månad under rekordåret 2019. 

– Det är inte dåligt med 81 000 gäster, men det är inte alls vad vi hade förväntat oss i juni, säger Joacim Johansson, vd på Astrid Lindgrens Värld. 

Annons:

Astrid Lindgrens Världs junisiffror blev en besvikelse med färre besökare än väntat. 

– Vi hade 81 000 gäster i juni i år och 110 000 gäster i juni rekordåret 2019. Det är ganska stor skillnad, säger Joacim Johansson. 

"Inte vad vi hade förväntat oss"

Det är med viss besvikelse som Astrid Lindgrens Världs vd Joacim Johansson konstaterar att junisiffrorna inte motsvarar vad man hoppats på och budgeterat för. 

– Det är inte dåligt med 81 000 gäster, men det är inte alls vad vi hade förväntat oss i juni. Vad det beror på är oerhört svårt att veta. Det är oftast flera saker som spelar in och jag tror inte att förklaringen är så enkel. Lite konstigt är det med tanke på att vi har fullbokat i vårt boende samtidigt som det är jättebra bokat i stan. Uppenbarligen är det de gäster som kommer över dagen som inte har kommit under juni månad, säger Joacim Johansson. 

Vår tidning rapporterade under den gångna helgen om ALV:s junisiffror och flera personer har i anslutning till artikelns kommentarsfält på Facebook uttryckt åsikten om att entrépriserna är för dyra. 

– Tittar man på vårt biljettpris kontra våra kollegor i branschen så ligger vi i det lägre häradet. Vi tycker inte att vi har fel prisbild eftersom vi har satt den så. Jag har inte läst ert kommentarsfält och det är kanske inget som jag gör heller. Vi har ingen tanke på att ändra priset och jag tror inte att det är avgörande, säger Johansson. 

"Finns sällan en enkel förklaring"

Rekordvärmen runt midsommar kan också ha spelat in då många väljer stranden istället för att gå runt i en park.

– Det är aldrig till vår fördel när det var så pass varmt som det var runt midsommar. Sedan är inte det 30 000 gäster om vi säger så, men det är klart att det påverkar, säger han och fortsätter:

– Det är i regel flera saker som gör förändringen så det finns sällan en enkel förklaring. Det brukar vara likadant när det är bra med gäster, då finns det ingen enkel förklaring på varför det är många gäster. 

Vad tror du att tappet beror på om man jämför med juni 2019?

– Jag tycker att det är svårbedömt. Jag tror absolut att vädret har en påverkan. Det har också varit möjligt att resa utomlands på ett annat sätt nu efter pandemin. Det finns kanske ett större uppdämt behov på att göra andra aktiviteter än att besöka oss. En annan sak kan vara att familjer kommer från mindre pengar till att kunna spendera på andra saker så jag tror att det är många faktorer som kan ha gjort det. 

Bra start på juli månad

Han hoppas att sagoparken kan studsa tillbaka nu under juli månad.

– Juli kan bli en riktig kanonmånad och månaden har börjat riktigt bra. Den börjar mer enligt vår målbild och påminner om rekordåret 2019. Folk har kanske valt en annan period på sommaren att göra aktiviteter så vi ska nog summera det hela när vi är i slutet på säsongen. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt