Annons:

Vid beräkning av rätt till ekonomiskt bistånd medräknas alla insättningar på konton som inkomst. Foto: Mostphotos.

Västerviksbo förlorar kommuntvist - anser inte att swish-insättningar räknas som inkomst

En tvist mellan Västervik kommun och en privatperson har avgjorts i Förvaltningsrätten i Linköping. Personen får inget gehör i tvisten som gäller bistånd enligt socialtjänstlagen.

Annons:

Vid beräkning av rätt till ekonomiskt bistånd medräknas alla insättningar på konton som inkomst då alla andra inkomster och ersättningar ska utgå innan ekonomiskt bistånd beviljas.

Västerviksbon, som är en kvinna 25-årsåldern, mottog swish-insättning i juli om cirka 3 500 kronor. Kommunstyrelsen bedömer att denna summa ska medräknas som inkomst i normberäkningen för juli 2022. 

Överklagade kommunstyrelsens beslut

Kvinnan överklagade kommunstyrelsens beslut och anförde att hon är sjuk och mår jättedåligt. Hon glömmer mycket och har tappat bort sitt kort. Att de överföringar som gjordes via Swish är hennes pengar. 

Förvaltningsrätten skriver att kvinnan har kunnat förfoga över pengarna som satts in på hennes konto via swish. Kommunstyrelsen har därmed haft rätt att beakta swish-insättningarna som inkomster i normberäkningen. Överklagande ska därför avslås. 


Annons:

Elliot Klint

elliot.klint@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt