Annons:

  • Astrid Lindgrens Värld nådde inte upp till siffrorna från rekordåret 2019, berättar vd:n Joacim Johansson. Foto: Simon Henriksson

Så många besökte ALV – här är parkens siffror jämfört med rekordåret

Astrid Lindgrens Värld stängde för säsongen i går. Totalt har 403 000 besökare varit i parken sedan öppningen den 20 maj. Det är cirka tio procent färre än ALV:s målsättning.
– Man vill alltid ha mer, men jag är nöjd, säger vd:n Joacim Johansson.

Annons:

Den 21 augusti stängde Astrid Lindgrens Värld igen parken. Nu går det därmed att för första gången sedan 2019 summera en helt vanlig säsong.

Totalt hade ALV 403 000 besökare från 20 maj till 21 augusti. 

– Det är bra, men det är en bit från vår målsättning som vi satt upp, berättar Joacim Johansson.

Astrid Lindgrens Världs målbild var 448 000 besökare under högsäsongen.

– Vi ligger tio procent från det. Om det är mycket eller lite kan man alltid diskutera. Vi tycker att det har varit jättebra och det sa jag också i mitt tal till alla medarbetare. Vi har aldrig haft så goda betyg från gästerna kring upplevelsen. Det är viktigt eftersom vi skapar ambassadörer som haft en fantastisk upplevelse. Att ha mellan 7 000 och 8 000 gäster i parken skapar en mycket bättre upplevelse än att det är 10 000 gäster. Tittar man just på upplevelsen är det bra för den biten att det har varit så.

Gästerna konsumerar mer

Även konsumtionen per gäst har ökat. 

– Det bevisar sig att det när det inte är fullt så mycket gäster, så ökar konsumtionen per gäst. Även att vi har tappat tio procent i gäster, så har vi gått i mål på intäktsbudgeten. Rent krasst så överlever vi på hur gästerna konsumerar.

Vad tror du att det beror på att ni inte når upp till målbilden?

– Det är flera parametrar, tror jag. När det öppnades upp mer tror jag att utlandsresor varit en bidragande orsak. Besökte man tre parker sommaren 2019, så kanske man besökte en park i år. Man har tagit en stor resa den här sommaren tror jag och gjort mindre när man varit hemma. Det är den oerhört korta och snabba analysen.

Joacim Johansson upplever också att många inom besöksnäringen i Vimmerby haft en kanonsommar.

– Vi har aldrig haft så här bra bokat i vårt boende och vi ser att Nossen slår rekord, att Stadshotellet och Björkbacken haft det jättebra. Alla boendeanläggningar har haft en bra sommar.

Hur mycket utländska besökare har det varit?

– Jag har ingen riktig siffra ännu, men känslan är att tyskarna kommit tillbaka rejält och framför allt nu i augusti. Det har varit jättemycket tyskar i parken. Så känslan är verkligen att utlandsmarknaden studsat tillbaka.

Augusti en kanonmånad

Just augusti har varit en riktig kanonmånad för ALV. På 21 dagar hade man drygt 103 000 besökare. För 25 dagar 2019 var motsvarande siffra knappt 109 000 besökare.

– Det är fyra dagar färre den här månaden, så augusti har verkligen varit en bra månad. Summa summarum har det varit en bra sommar. Såklart hoppas man alltid på att volymöka antalet gäster, men så blev det inte jämfört med rekordåret 2019.

Nu återstår fyra hösthelger för ALV. 

– Det ser jättebra ut om man tittar på bokningen för boendet. Det ligger långt över 2019. Vi kommer att köra nio dagar under höstlovet och de senaste åren har det legat kring 40 000 gäster. En avancerad gissning är att det blir någonstans där också.

Kan ni komma tillbaka till rekordsiffrorna från 2019 nästa sommar?

– Det tror jag absolut. Det går upp och ned och det gör det hela tiden. Det är verkligen avhängigt när vi öppnar och när vi har öppet. Nu gjorde vi en väldigt bra augusti i år exempelvis. Jag är nöjd, men man vill alltid ha mer förstås. Efter snart 40 år i branschen har jag lärt mig att det går upp och ned. 

Ser du några risker med att vi kan vara på väg in i en lågkonjunktur?

– Min erfarenhet är att vi inte påverkas så mycket av hög- eller lågkonjunktur. Vår högkonjunktur är inte som industrins och även om det är lågkonjunktur vill folk göra något på sin semester. Människor vill ändå unna sig något på sin semester.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt