Annons:

JUST NU: UTBROTT AV MULTIRESISTENT BAKTERIE

Det är ett utbrott av en multiresistent bakterie på både Västerviks sjukhus och Länssjukhuset i Kalmar. Foto: Bildbyrån

JUST NU: UTBROTT AV MULTIRESISTENT BAKTERIE

Ett utbrott av Vankomycinresistens enterokock, VRE, har konstaterats på Västerviks sjukhus och Länssjukhuset i Kalmar. Totalt fem personer har konstaterats bära på tarmbakterien.

Annons:

Det rör sig om totalt fem personer på de båda sjukhusen. Omfattningen kan dock vara större och totalt ett hundratal kan vara berörda.

"Därför kommer patienter som varit inlagda på berörda avdelningar under den aktuella tiden att få ett brev hem till sig med provtagningsmaterial. Om de inte själva kan ta provet kan de vända sig till sin hälsocentral och boka tid för att få hjälp. Totalt rör det sig om ett hundratal personer som kommer att få brev i ett första skede", skriver regionen i ett pressmeddelande. 

Smittskyddsläkaren har beslutat om etablering av en utbrottsgrupp där berörda verksamheter ingår för att minimera omfattningen och effekterna av utbrottet. 

Viktigt att tvätta händerna

Den provtagning som nu ska ske har som uppgift att upptäcka bärare av bakterien och därmed förhindra ytterligare smittspridning.

"Den vanligaste smittvägen för VRE är genom händer som förorenats vid toalettbesök och sedan sprider smitta vidare på olika ytor, till exempel handtag och kranar. Det är också vanligtvis i sjukvården som VRE sprids", skriver regionen.

VRE kan finnas i tarmen utan att man märker det eller har några symtom. Man är bärare av bakterien då VRE blivit en del av tarmfloran. För att undvika smittspridning är det därför viktigt att alltid tvätta händerna noggrant efter toalettbesök.

"Det är vid ytterst få tillfällen som VRE orsakar infektioner. Behandlingen sker då med antibiotika som fungerar mot just VRE", skriver regionen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt