SGU vill att Olserumsområdet ska skyddas från all slags naturskydd samt att det inte får bebyggas, för att det ska gå att utvinna sällsynta jordartsmetaller i området.
SGU har skickat ut en remiss till bland annat Västerviks kommun, där de beskriver förekomsten av sällsynta jordartsmetaller i Olserums-området som är en av de mest attraktiva fyndigheterna i Sverige och Europa.
I remissen, som ska tas upp i kommunstyrelsen nästa vecka, skriver SGU, att Sverige måste säkra tillgången av sällsynta jordartsmetaller. De metallerna används i flera olika tillverkningsområden för att bygga ett fossilfritt samhälle, bland annat förnyelsebar energi, e-fordon samt mobiltelefoner och kärnteknik.
Enligt SGU kan Sverige sätta pres på exploatörer i andra världsdelar, minska den kinesiska dominansen (där bryts idag 70 procent av alla sällsynta jordartsmetaller) samt minska sårbarheten i värdekedjan.
Stora fyndigheter i Olserum
Det är känt sedan 1970-talet att det finns stora fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller i Olserums-området. De fyndigheterna anses vara i jämte Norra Kärr, den mest attraktiva fyndigheten i Sverige och Europa.
Idag finns det två företag som har tillstånd att utföra provtagning av fyndigheter i Olserum. SGU skriver i remissen, att om ett företag vill etablera sig inom Olserums fyndrika område bör en avvägning göras från miljöbalken.
Anledningen är metallerna anses som mycket kritiska för den fortsatta samhällsutvecklingen.
Skyddas från naturskyddsåtgärder
Området som kallas Olserum är en sammanslagning av tre olika områden, förutom Olserum är det Bersummen och Djupedal som berörs av SGU:s förslag, där de menar att hela området ska skyddas från olika typer av naturskydd, bebyggelse eller beviljande av väg i marker som anses viktiga för brytningen av de sällsynta jordartsmetallerna.
SGU skriver samtidigt att det finns vissa utmaningar i hur brytningen ska kunna ske.
Utvinningen av de metallerna kan bli komplicerat, då området lokalt innehåller mycket uran, vilket enligt svensk lag inte får utvinnas.