Annons:

  • En ljusstake per kommunal verksamhet upprör – ”Löjligt att begränsa detta för barnen”

    Kommunen begränsar julbelysningen i sina verksamheter. Foto: MostPhotos

  • En ljusstake per kommunal verksamhet upprör – ”Löjligt att begränsa detta för barnen”

    "Den här typen av besparingar är mer av en markering" säger samhällsbyggnadschef Daniel Niklasson. Foto: Arkiv

En ljusstake per kommunal verksamhet upprör – ”Löjligt att begränsa detta för barnen”

Kommunala verksamheter får ha en centralt placerad adventsljusstake. All annan julrelaterad belysning utgår julen 2022, så lyder budskapet som gått ut från kommunen inför advent. Bland personal på skolorna råder delade meningar om åtgärden.
”En adventsljusstake drar så pass lite att det känns löjligt att begränsa detta för barnen” skriver en person som arbetar inom skolan.
Samhällsbyggnadschef Daniel Niklasson försvarar här beslutet. 
– Man får vara tydlig med att den här typen av besparingar är mer en markering, säger han.

Annons:

Första advent står för dörren och i veckan plockas adventsljusstakar och stjärnor fram för att lysa upp fönster i både hem och på arbetsplatser runt om i landet. De höga elpriserna gör dock att många kommuner beslutat om att dra ned på utsmyckningen, så även i Västervik. En post i det energibesparingsprogram som tagits fram av kommunen är att minska på antalet elektriska ljusstakar runt om hos kommunens verksamheter. Något som på vissa håll rört upp känslor. 

En person som kontaktat vår tidning och vill vara anonym skriver att skolorna runt om i kommunen meddelats att kommunala verksamheter får ha en centralt placerad adventsljusstake, och att all annan julrelaterad belysning utgår julen 2022. 

– Detta tycker jag är väldigt synd. Är det barnen som ska missa den traditionen? Vi har ju enligt läroplanen en skyldighet att lära barnen om traditioner. En adventsljusstake drar så pass lite att det känns löjligt att begränsa detta för barnen, skriver hen. 

”En kompromiss”

Daniel Niklasson, samhällsbyggnadschef på kommunen förklarar att åtgärden är en del av kommunens energibesparingsprogram. Åtgärden gäller dock inte på kommunens boenden, utan enbart på kontor och skolor etcetera.

– Det har tagits fram ett förvaltningsöverskridande program gällande energibesparingar som kommunstyrelsen fattat beslut om. Ett program där man har en viss återhållsamhet med julbelysning i verksamheterna. Dock inte där det bor människor. Bara för att man bor i en kommunal fastighet så ska det inte tas ifrån en. Men vi som arbetar på kommunala kontor till exempel, vi får nöja oss med en adventsljusstake i fikarummet. 

– Det är ett politiskt beslut som är fattat utifrån ett förslag. En kompromiss om var vi tycker det kan finnas mindre julbelysning. Då får man förhålla sig till det. En del kommuner har valt att släcka julbelysningen på gatorna helt, här gjorde vi en kompromiss. 

Hur stora blir besparingarna när man minskar antalet ljusstakar?

– Det vågar jag inte säga, men man får vara tydlig med att den här typen av besparingar är mer en markering att spara energi. De stora besparingarna finns på andra ställen, och då handlar det om att sänka temperaturen till exempel. Man kan säga att man får blanda stora, tunga åtgärder med andra markeringar. Här gör vi någonting som är en markering i det lilla. 

Vad har ni fått för respons från verksamheterna? Är det fler som varit kritiska till besparingen på ljusstakar? 

– Jag tycker inte vi fått speciellt mycket åsikter överhuvudtaget, vare sig internt eller externt. Folk har en förståelse för att kommuner gör olika och var och en behöver göra en insats. Det finns de som har det betydligt värre i vår omvärld än att behöva fundera på över hur många adventsljusstakar man får ha. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt