En ny utbildning med fokus på hållbar, småskalig livsmedelsproduktion startar i Gamleby i januari. Foto: Mostphotos, genrebild
I början av januari kommer den första omgången med elever till den nya YH-utbildningen ”Småskalig affärsmässig livsmedelsproduktion med fokus på hållbarhet”. Den ettåriga utbildningen riktar sig både till den som vill in i de gröna näringarna, men också till den som redan arbetar inom branschen.
– Den vänder sig till dem som vill in i de gröna näringarna, eller de som redan är. De som kanske vill göra ett lappkast och byta bana, satsa på att odla eller djurhållning av något slag. Den ligger i tiden och i linje med den livsmedelsstrategi som riksdagen antog 2015 om att bli mer självförsörjande och se till att ta hand om vår jord och mark, säger Agnetha Wibell, utbildningsledare på Hushållningssällskapet.
Någon liknande utbildning finns inte i Sverige, och intresset för den har varit stort. Några platser finns dock fortfarande kvar.
– Det har varit ett stort tryck med folk som vill börja, men på grund av det rådande ekonomiska läget i vår omvärld så har det varit många som ändrat sig och inte vågat ta tjänstledigt, säga upp sig eller flytta.
Tolv kurser ingår i utbildningen, alltifrån marknadsföring och besöksnäring, till odling och djurhållning.
– Den största kursen är naturligtvis odlingskursen som är på 14 veckor och spänner över hela året. Sedan har vi djurhållningskur, och dessutom ingår en kurs för sprutcertifikat vilket annars är en dyr kurs. Det ingår också en förädlingskurs, praktik och examensarbete, berättar Agnetha.
”Grön campus” – vill skapa grönt nav
Utbildningen kommer att hålla till i de lokaler som tidigare disponerats av Lindas Trädgård. Här hoppas man även att fler föreläsningar och workshops kommer att arrangeras så småningom.
– Vi har döpt om det till Grön Campus, och där hoppas vi sätta de gröna näringarna på kartan med hjälp av workshops, kurser och föreläsningar. Vi har även fört dialog med rekoringen för att kanske hitta samarbeten. Ett grönt nav hoppas vi på. Skyltarna är redan på väg!
Utbildningen leder till en yrkesexamen, och Agnetha Wibell hoppas på att den ska förse branschen med yrkeskunniga.
– Meningen är att man ska kunna starta eget och försörja sig, eller bli anställd inom näringen. Den här branschen skriker efter kompetens!