Annons:

  • Julmust ger utslag på alkomätare – så gick det när polisen testade

    På måndagen gick polisen lokalt ut med ett inslag på sociala medier, där man testar att dricka julmust och blåser i sin alkomätare. Foto: Skärmdump Oskarshamnspolisens Facebooksida

  • Julmust ger utslag på alkomätare – så gick det när polisen testade

    Polisens mätresultatet visade "negativ". Foto: Skärmdump Oskarshamnspolisens Facebooksida

Julmust ger utslag på alkomätare – så gick det när polisen testade

Vad är egentligen sanningen om julmust – kan det visa positivt om man blåser i en alkomätare? 
– Svaret är ja, säger Tomas Jonsson, VD på Motorförarnas Helnykterhetsförbunds testlabb.

Annons:

En viral trend på TikTok har skapat huvudbry inför jul. Trenden går ut på att dricka alkoholfri julmust och sedan blåsa i en alkomätare. 

Resultatet blir kanske inte som många tror – julmust får mätinstrumentet att visa positivt utslag.

På måndagen gick polisen lokalt ut med ett inslag på sociala medier, där man testar att dricka julmust och blåser i sin alkomätare.

”Med anledning av rykten som florerar kring julmust och polisens nykterhetskontroller”, skriver man.

Mätresultatet visar ”negativ”.

– Polisens alkomätare visar antingen negativ om allt är okej och positiv om det är över den lagliga gränsen på 0,2 promille. Så högt har jag aldrig hört att julmust visat, säger Andreas Rubertsson, gruppchef för utryckarna Vimmerby-Hultsfred.

Han fortsätter:

­– Det är ett sållningsinstrument, inget bevisinstrument. Så skulle det mot all förmodan visa positivt tas man med till stationen där vi har instrument som ger det exakta värdet. Har man bara druckit must blir man garanterat inte anmäld för rattfylleri, så pass säkert är bevisinstrumentet. Så det är inget att vara orolig för, man kan dricka sin julmust. 

Expert förklarar

Tomas Jonsson, VD på Motorförarnas Helnykterhetsförbunds testlabb, kan förklara mer om varför julmust ger utslag på alkomätaren:

– Det finns alkohol i allt där det blir någon form av jäsning. Det kan vara mogna bananer, solmogna apelsiner och yoghurt som stått i kylen några dagar. Och julmust som diskuteras så flitigt nu. 

Vad är det som händer i det här fallet, när man dricker julmust?

– Det är en så väldigt liten mängd alkohol, så det blir det vi kallar för munalkohol, en kontaminering. Det tas aldrig upp i kroppen och kommer inte ut i blodet. Det är alltså omöjligt att bli berusad på det eller olämplig i trafiken.

Men rent tekniskt sett kan det ge utslag på en alkomätare?

– Ja, rent tekniskt sett kan man komma upp i de nivåerna att mätinstrumenten faktiskt reagerar. Även polisens. Jag hade en journalist i dag på morgonen som blåste 0,26 promille när han sköljde runt drycken i munnen. Det är inga konstigheter.

– Men i det fallet skulle man få följa med polisen in till stationen och där har polisen ett sofistikerat instrument som känner av om det är munalkohol eller inte, förklarar även Tomas Jonsson.

Ser ett annat problem

Han ser dock ett annat problem som är kopplat till fordons alkolås.

– Det görs nästan 700 000 blåsprov per dygn. Där kan det bli problem att fordonet inte startar om man precis druckit julmust. Då är det bara att vänta någon minut så hoppar det i gång. Men, tillägger han, det är viktigt att företag som har alkolås har en policy hur man hanterar kontaminering på ett bra sätt, så man inte blir felaktigt anklagad för att ha varit berusad.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvastervik.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt